Hyppää sisältöön

Palkkaneuvottelut jumittavat, ja Suomea uhkaa lakkosuma teollisuudessa ja kaupan alalla

Teknologiateollisuuden työriitaan ei saatu läpimurtoa sunnuntaina. AKT ilmoitti ahtausalan ylityökiellosta, ja PAM antoi uuden lakkovaroituksen kaupan alalle.

Konttirivistöt Vuosaaren satamassa konttinosturin päältä kuvattuna.
Konttirivistöjä Vuosaaren satamassa Helsingissä viime maaliskuussa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
STT

Lakkojen toteutuminen keskeisillä vientialoilla näyttää nyt todennäköiseltä, kun Teollisuusliitto kuluneella viikolla hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden työriidassa.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat eivät saavuttaneet läpimurtoa myöskään sunnuntain sovittelussa. Ratkaisua haetaan jälleen tiistaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Myös Teollisuusliiton ja työnantajajärjestö Kemianteollisuuden työriitaa on ratkottu sovittelussa, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin.

Teollisuusliiton kolmipäiväinen lakko teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkaa keskiviikkona, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun. Lakon piirissä olisi 50 toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 7 200 työntekijää.

Kolmen päivän lakoista helmikuun alkuun ovat ilmoittaneet myös toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN. Niiden lakkovaroitukset kohdistuvat teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle.

Teollisuusliitto ja Pro ovat jo varoittaneet tulevistakin lakoista helmikuun aikana. Teollisuusliiton toinen kolmipäiväinen lakko teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkaisi 8. helmikuuta.

Lisäksi Teollisuusliitolla, Prolla ja YTN:llä on voimassa ylityökieltoja.

Myös kaupan alalla lakonuhka

Laajat työtaistelutoimet voivat olla pian edessä myös kaupan alalla. Palvelualojen ammattiliitto PAM oli jo aiemmin antanut alalle lakkovaroituksen, joka kohdistuu useisiin varastoihin ja kaupan alan toimipaikkoihin helmikuun toisella viikolla. Lakonuhan alla on muun muassa Prismoja ja K-Citymarketeja useilla paikkakunnilla.

Sunnuntaina PAM kertoi kaupan alan lakon laajenevan 13. helmikuuta alkavalla viikolla, jos sopimusta ei saada aikaan sitä ennen. Uusi lakkovaroitus koskee varastoja. Lakot alkaisivat varastoissa 13. helmikuuta kello 5 ja kestäisivät kolme vuorokautta.

Kaupan alan työehtosopimus umpeutuu tiistaina. PAM sanoo tavoittelevansa kaupan alan työntekijöille noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Vahvasta lakkoaseestaan tunnettu Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ilmoitti sunnuntaina ahtausalaa koskevasta ylityökiellosta, jonka on määrä alkaa kaikissa satamissa keskiviikkona kello 6.

AKT:n mukaan ahtausalan työehtosopimusneuvottelut työnantajia edustavan Satamaoperaattorit ry:n kanssa eivät ole edenneet toivotusti.

Suosittelemme sinulle