Hyppää sisältöön

Erdoğan: Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ”jos Suomi ei tee samaa virhettä” kuin Ruotsi

Turkin presidentti kommentoi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä sunnuntai-iltana lähetetyssä televisio-ohjelmassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että Turkki voisi antaa Suomen Nato-jäsenyydestä erilaisen vastauksen kuin Ruotsin jäsenyydestä.
Sakari Nuuttila

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan antoi televisioidussa puheessaan ymmärtää, että Turkki voisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymättä kuitenkaan Ruotsin jäsenyyttä.

– Jos on tarvetta, voimme antaa erilaisen vastauksen Suomen osalta. Ja kun annamme Suomen osalta tämän erilaisen vastauksen, Ruotsi järkyttyy.

– Mutta vain, jos Suomi ei tee samaa virhettä, Erdoğan sanoi sunnuntai-iltana lähetetyssä televisio-ohjelmassa.

Presidentti ei puheessaan tämän enempää täsmentänyt, miten Turkin Suomea koskeva vastaus eroaisi Ruotsia koskevasta vastauksesta.

Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta kun Erdoğan viestitti, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia.

Erdoğan toisti samassa yhteydessä Turkin vaatimukset Ruotsille.

– Jos välttämättä haluatte liittyä Natoon, palautatte nämä terroristit meille.

Aiemmin sunnuntaina Ruotsin Nato-neuvottelija Oscar Stenström kertoi, että Ruotsi ja Turkki ovat yhdessä päättäneet väliaikaisesti keskeyttää neuvottelut Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista.

Sunnuntai-iltana lähetetty ohjelma, jossa Erdoğan kommenttinsa ilmaisi, taltioitiin jo perjantaina Turkin luoteisessa Bilecikin kaupungissa. Presidentti puhui ohjelmassa myös useista muista aiheista.

Suomi ja Ruotsi ovat kumpikin painottaneet, että tarkoituksena on edetä Nato-jäsenyyteen yhdessä eikä erikseen.

Ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) ei tavoitettu kommentoimaan Erdoğanin puheita sunnuntai-iltana. Ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Piritta Asunmaa toteaa, että ministeriö on asian suhteen tällä hetkellä täysin mediatietojen varassa. Asunmaan mukaan ulkoministeriö ei ole saanut näyttöä siitä, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi Turkissa olisi edennyt.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Erdoğanin lausunto sisältää pienen peitellyn uhkauksen.

– Siinä viitataan Ruotsissa olleisiin mielenosoituksiin, ja että Suomessa ei sitten sellaista toimintaa saisi näkyä.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle