Hyppää sisältöön

”Iivo palasi takaisin” – Suomen ykköstykin huippusuoritus sai päävalmentajankin hymyn irtoamaan, näin MM-valintapalapeli etenee

Hiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen oli tyytyväinen Les Roussesin yhteislähtökisojen tuloksista. Hän uskoo, että toinen sija oli helpotus myös Iivo Niskaselle.

Teemu Pasanen oli helpottunut Iivo Niskasen iskukyvystä.
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila

Les Roussesin maailmancupin viikonloppuna hiihdettiin matkoja, joita hiihdetään myös reilun kolmen viikon päästä alkavissa Planican MM-kisoissa. Perjantain 10 kilometrin vapaan hiihtotavan ja lauantain perinteisen hiihtotavan sprinttikisat eivät välttämättä antaneet valmennusjohdolle selkeitä vastauksia valintakysymyksiin, mutta sunnuntain 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökisat saivat päävalmentaja Teemu Pasasen tyytyväiseksi.

Iivo (Niskanen) palasi takaisin. Hän ainakin palasi takaisin podiumkantaan, Pasanen sanoi eikä pystynyt peittämään hymyään.

Koronan takia alkukauden sivussa olleen Suomen ykköstykin kuntoa tuskin kukaan kyseenalaisti, mutta sunnuntain kisan kakkossija osoitti, että häneltä löytyy iskukykyäkin.

– Koko ajan olemme tienneet, että hän on varmasti todella hyvässä kunnossa, eikä sen takia ole tarvinnut olla huolissaan, Pasanen sanoi.

– Mutta onhan tämä Iivolle itselleen, ja varmasti kaikille muillekin, helpottava tunne, että hän onnistuu kisassa. Hän pystyi tekemään sellaisen normaalin suorituksen, ja se tiedetään, että silloin tulos on hyvä.

Katso, miten Iivo Niskanen haastoi Johannes Hösflot Kläbon voittotaistelussa.

Pasanen korostaa kokonaisuutta

Pasanen ei halunnut raottaa MM-valintoja tai listata mahdollisia nimiä. Hän korosti, että valinnoissa katsotaan kokonaisuutta ja kokonaisnäytöt koko kaudelta ratkaisevat. Les Rousses oli vain viimeinen kisa, missä oli viimeistä kertaa eniten niitä matkoja, joita MM-kisoissa hiihdetään.

Etenkin sprintistä haettiin viimeisiä näyttöjä, sillä Planican perinteisen hiihtotavan sprinttiin löytyy halukkaita. Lauantain kisa jätti kuitenkin paljon kysymysmerkkejä, sillä esimerkiksi miesten puolella Oberstdorfin parisprintin suomalaissankarit Joni Mäki ja Ristomatti Hakola epäonnistuivat.

Hakola palasi maailmancupiin kymmenen kuukauden tauon jälkeen. Hakolan henkilökohtaisena valmentajana toimivan Pasasen mukaan hänen suojattinsa on mennyt koko ajan askel askeleelta eteenpäin ja teki sunnuntaina kohtuullisen hiihdon.

Voiko Hakolan kohdalla puhua Planicasta kysymysmerkin kera?

– Katsotaan tilannetta vielä. Hän on kuitenkin eteenpäin koko ajan päässyt ja päässyt harjoittelemaan talven aikana hyvin.

Hakola ilmoitti sunnuntaina, ettei hän kilpaile ensi viikonloppuna Toblachin maailmancupissa, vaan palaa kotimaahan harjoittelemaan. Näin ollen Hakola ei ole enää antamassa viimeistä näyttöä mahdollisesta kisakunnostaan.

Pasasen mukaan tässäkin tilanteessa ratkaisee kokonaisuus.

– Katsotaan sitä kokonaisuutta, ketä meillä on milläkin matkalla.

Ensi viikonloppuna Toblachissa hiihdetään vapaan hiihtotavan sprintit ja 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailut. Kisaviikonloppu päätetään sekä miesten että naisten viesteihin.

Katso, miten Kerttu Niskanen otti makean kakkossijan Les Roussesissa.

Les Roussesista tai Toblachista ei apua huollolle

Pasasen mukaan sunnuntain yhteislähtökisoista ei oikein voi ottaa oppia taktiikan puolelle, sillä Planicassa on hyvin erityylinen rata, mitä Les Roussesissa oli. Ranskassa rata oli sekä kapea että mutkitteleva ja radan jyrkimmässä kohdassa oli pakko edetä haarakäynnillä. Planicassa radalta löytyy kyllä pitkää työpätkää, mutta ei yhtä jyrkkää nousua.

– Jokaikisessä yhteislähtökisassa radan muoto ja profiili vaikuttaa todella paljon siihen, minkälainen kisasta muotoutuu, Pasanen sanoi.

Hän oli tyytyväinen, että Les Roussesissa oli riittävän rankka rata, jolloin kisassa saatiin eroja. Pasanen muisteli Lillehammerin yhteislähtökisoja, joissa eroja ei saatu kuin vasta loppusuoralla. Miesten kisassa 30 ensimmäistä mahtui 10 sekunnin sisään.

– Nyt nähtiin, että naisissa eroja pystytään tekemään sen verran, ettei se pitkällä laskuosuudella enää kasaannu. Miestenkin porukka meni aika hyvin palasiksi.

Lämmin sää on vaikuttanut Keski-Euroopan lumitilanteeseen ja Les Roussesin maailmancup-viikonloppukin oli jälleen vaarassa peruuntua. Kisat saatiin kuitenkin vietyä läpi onnistuneesti ja myös ensi viikonlopun kisapaikka Toblach on saanut Kansainvälisen hiihtoliiton lumikontrollista vihreää valoa.

Pasasen mukaan Les Roussesin ja Toblachin olosuhteista ei ole hyötyä Planicaa ajatellen, vaikka Suomen huolto onnistuikin esimerkiksi sunnuntain yhteislähtökisoissa mainiosta.

– Planicaan ei näistä ole apua, sillä siellä on aivan eri olosuhteet. Mutta se, mitä olen tällä hetkellä sieltä kuullut, niin lumitilanne on ihan ok. On myös aika hyvin luonnonlunta.

Toblachin maailmancupia voi seurata Ylen kanavilta perjantaista lähtien.

Suosittelemme sinulle