Hyppää sisältöön

Näin ulkoministeriö kommentoi Erdoğanin puheita: Suomi ei ole saanut näyttöä siitä, että Nato-jäsenyys olisi edennyt

Ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Piritta Asunmaa toteaa, että ministeriö on Turkin presidentin kommenttien suhteen tällä hetkellä mediatietojen varassa.

Suomen, Naton ja Ruotsin liput sinistä seinää vasten. Lippujen takana näkyy Naton Bukarestissa pidettävän kokouksen logoja.
Suomen, Naton ja Ruotsin liput. Kuva: Robert Ghement / EPA
Laura Tolonen,
Marica Paukkeri,
Jari Strömberg

Ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Piritta Asunmaa toteaa, että ministeriö on Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kommenttien suhteen tällä hetkellä täysin mediatietojen varassa. Erdoğan antoi televisioidussa puheessaan ymmärtää, että Turkki voisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymättä kuitenkaan Ruotsin jäsenyyttä.

Asunmaan mukaan ulkoministeriö ei ole saanut näyttöä siitä, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi Turkissa olisi edennyt.

– Emme niitä sen enempää kommentoi. Lisäksi totean, että emme ole toistaiseksi nähneet mitään konkreettisia toimenpiteitä Turkin taholta, Asunmaa sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) ei sunnuntai-iltana tavoitettu kommentoimaan Erdoğanin lausuntoa.

Asiantuntija: pieni peitelty uhkaus

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Erdoğanin lausunto sisältää pienen peitellyn uhkauksen.

– Siinä viitataan Ruotsissa olleisiin mielenosoituksiin, ja että Suomessa ei sitten sellaista toimintaa saisi näkyä.

Alaranta sanoo, että Erdoğanin ulostulo jää heittelyn asteelle, ellei sitä seuraa jotain virallisempaa.

– Turkilta pitäisi saada virallinen lausunto, jossa he toteavat, että Suomi on nyt täyttänyt kaikki ne ehdot, joista ikään kuin yhdessä sovittiin Madridin asiakirjassa. Ja että tämän jälkeen ei tule mitään uusia ehtoja.

– Niin kauan kuin tämä on tällaista ”heittelyä” tähän on vaikea suhtautua vakavasti, Alaranta jatkaa.

Alaranta pitää lausuntoa Erdoğanille tyypillisenä tapana käsitellä Nato-kysymystä viime aikoina. Viittaus siihen, että näin toimittaessa Ruotsi joutuisi shokkiin on yhdenlaista kuittailua Ruotsin suuntaan, Alaranta arvelee.

Alaranta sanoo, että tästä on vielä vaikea päätellä mitä oikein ajetaan takaa. Nyt mieleen tulee lähinnä ajatus jonkinlaisesta ”hajoita ja hallitse” -tyyppisestä politiikasta.

Suosittelemme sinulle