Hyppää sisältöön

Ruotsi ei ole reagoinut Erdoğanin uhkailuihin, joita tutkijat pitävät vaalipuheina ja Naton kannalta mahdottomina

Ruotsin hallitus ei sunnuntaina kommentoinut millään tavoin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin uusimpia uhkailuja, joiden mukaan Turkki hyväksyisi Suomen, mutta ei Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Recep Tayyip Erdoğan.
Erdoğan on kiistellyt Ruotsin kanssa etenkin Ruotsissa asuvien Turkin kansalaisten luovuttamisesta Turkkiin. Kuva: EPA
Pirjo Auvinen

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan väläytti sunnuntai-iltana ensi kertaa mahdollisuutta, että Turkki hyväksyisi Suomen mutta ei Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Erdoğanin tv-puheeseen liittyi kuitenkin viesti myös Suomelle. Suomenkin hakemus saattaa joutua vastatuuleen, jos Suomi toimii kuin Ruotsi.

Erdoğan on ärsyyntynyt Ruotsille monesta asiasta, mutta erityisenä ehtona hän näyttäisi nyt pitävän nimilistaa, jonka mukaan Ruotsin pitäisi luovuttaa 120 henkilöä Turkkiin.

Ruotsin hallitus on siis nyt illalla vaiennut, mitä haastatellut tutkijat ovat pitäneet hyvänä ratkaisuna.

Ruotsin tv:n ajankohtaisohjelmassa Agendassa (siirryt toiseen palveluun) lehtori Magnus Christiansson Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi Erdoğanin puheiden olevan seurausta yhä tiukkenevasta vaalitaistelusta, jossa Erdoğan haluaa antaa äänestäjille kuvan, että hän päättää laajeneeko Nato vai ei.

Lähi-idän ja Turkin asiantuntija Bitte Hammargren kuvaili Ruotsin ja Turkin välien kyllä viilenneen, mutta pakastimessa ne eivät vielä ole eli mitään lopullista ja peruuttamatonta ei hänestä vielä ole sanottu.

– Niin kauan kun Erdoğan käy vaalitaistelua, kaikki on alisteista sille, että hän voittaa vaalit. Eli ennen vaaleja prosessi ei etene ja jos hän pysyy vallassa, ääni voi hyvin muuttua.

Turkissa presidentinvaalit ja parlamenttivaalit järjestetään toukokuun puolivälissä.

Hammargren muistuttaa kuitenkin, että presidentinvaaleissa voi tulla toinen kierros ja sen jälkeen vielä riitaa vaalien lainmukaisuudesta eli Suomen ja Ruotsin jäsenyys ei välttämättä ratkea ennen Naton heinäkuun huippukokousta.

Trumpin ex-neuvonantaja erottaisi Turkin Natosta

Ruotsalaistutkijat viittasivat siihen, että tilanne alkaa näyttää vaikealta myös Natolle, mutta kaikkein suorinta Turkki-kritiikkiä kuultiin Yhdysvalloista. Presidentti Donald Trumpin entinen neuvonantaja John Bolton on niin kypsynyt Turkin toimiin esimerkiksi Suomen ja Ruotsin jäsenyysasiassa, että hänestä Turkin voisi hyvin erottaa Natosta.

Bolton perustelee jyrkkää kantaansa sillä, että Turkki ei käyttäydy kunnon Nato-jäsenen tavoin, ja on on koetellut liittolaisten kärsivällisyyttä monesti aiemminkin.

Bolton suosittelee Suomelle ja Ruotsille malttia, sillä Turkin käytöstä voi hänestä pitää kiristyksenä. Ruotsina Bolton ei tekisi nyt mitään, vaan odottaisi vain toukokuun vaalit ja niiden tuloksen.

Voit keskustella aiheesta 31.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle