Hyppää sisältöön

Jasmin Kähärä voitti MM-kultaa näytöstyyliin – helpotus tallentui kisan jälkeen televisiokuviin: ”Vihdoin!”

Jasmin Kähärä oli ylivoimainen alle 23-vuotiaiden MM-hiihdoissa Kanadan Whistlerissä. Kähärä piti sunnuntaina kovinta vauhtia aina sprinttikisan karsinnasta lähtien.

Hinni Hirvonen

Maastohiihtäjä Jasmin Kähärä on voittanut kultaa alle 23-vuotiaiden MM-hiihdoissa Kanadan Whistlerissä. Kähärä piti perinteisellä hiihtotavalla hiihdetyn sprinttikilpailun kovinta vauhtia aina karsinnoista lähtien ja viimeisteli upean päivänsä nappaamalla kultaa näytöstyyliin.

Hopealle hiihti Norjan Kristin Austgulen Fosnaes, joka hävisi Kähärälle 0,7 sekuntia. Myös pronssinen mitali meni Norjaan, Sigrid Leseth Foeyenille.

– Tämä oli aivan mahtavaa, olen ollut tähän valmis jo vuosia. Halusin olla etujoukoissa, tehdä parhaani ja hiihtää mahdollisimman lujaa. Olen niin onnellinen, että voitin, hengästynyt Kähärä kommentoi kisajärjestäjän haastattelussa tuoreeltaan.

MM-kulta oli Suomelle jo nuorten MM-hiihtojen toinen. Lauantaina 19-vuotias Eevi-Inkeri Tossavainen nappasi kultaa alle 20-vuotiaiden sarjassa.

Kaikkiaan mitali oli Suomelle kisojen kolmas. Miehissä Eero Rantala venyi lauantaina MM-pronssille.

Katso Kähärän MM-kultahiihto videolta.

Kilpailun jälkeen Kähärän helpotus purkautui. Hän syöksyi halaamaan taustajoukkojaan ja suusta pääsi spontaani huuto.

– Vihdoin!

Kähärä täyttää toukokuussa 23 vuotta. Toistaiseksi menestys nuorten MM-kisoissa oli ennen Kanadaa jäänyt vaatimattomaksi. Vuonna 2020 Kähärä pääsi MM-sprintissä finaaliin, mutta sauvarikko pilasi kilpailun ja hän jäi kuudenneksi.

Amanda Saaren sauva katkesi välierässä.

Muista suomalaisista välieriin asti etenivät Amanda Saari ja Wiljam Mattila. Saari hiihti Kähärän kanssa samassa välierässä, mutta kisa tyssäsi heti alkajaisiksi sauvarikkoon. Mattila eteni välieriin eränsä toiseksi nopeimpana, mutta välierässään hän jäi hännille jääden erän voittaneesta Ruotsin George Erssonista 1,8 sekuntia.

Paikka Planicaan?

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila valitsi Jasmin Kähärän omaksi ehdokkaaksen kuukauden kuluttua Planicassa käynnistyviin hiihdon MM-kisoihin jo ennen sunnuntain nuorten MM-hiihtoja. Lassila kuvaili MM-sprintin neljännen hiihtäjän valintaa vaikeaksi, mutta valinta Katri Lylynperän ja Jasmin Kähärän välillä kohdistui lopulta Kähärään.

Lassilan mukaan Lylynperän kansainvälinen näyttö on heikompaa kuin Kähärän.

Suosittelemme sinulle