Hyppää sisältöön

Kommentti: Tarjolla olisi kaikkien aikojen kaksintaistelu Kläbo vastaan Iivo Niskanen, mutta pilaako norjalainen sen ahnehtimalla?

Planican MM-kilpailujen 50 kilometrin massalähdöstä on lupa odottaa Iivo Niskasen ja Johannes Hösflot Kläbon kaksintaistelua, jos norjalaisen matkavalinnoista ei tule ongelmaa, kirjoittaa Atte Husu.

Iivo Niskanen ja Johannes Hösflot Kläbo kävivät kovan kamppailun sunnuntaina 20 kilometrin yhteislähdössä.
Iivo Niskanen ja Johannes Hösflot Kläbo kävivät kovan kamppailun sunnuntaina 20 kilometrin yhteislähdössä. Kuva: Leo Authamayou/Getty Images
Atte Husu

Miehet ovat hiihtäneet 50 kilometriä arvokisoissa yhteislähtönä vuodesta 2005. 13 startista 10 on päättynyt loppusuoran kiritaisteluun.

Valtavirrasta ensimmäisenä poikkesi Johan Olsson, jonka irtiotto kesti vuoden 2013 Val di Fiemmen MM-kisoissa. Saman toisti Hans Christer Holund Seefeldin MM-laduilla 2019.

Vuotta aiemmin Iivo Niskanen ja Aleksandr Bolshunov tarjoilivat Pyeongchangin olympialaisissa toistaiseksi ainoan kuninkuusmatkan massastarttien kaksintaistelun, jossa kanssakilpailijat jäivät täysin statistin rooliin – ero pronssimitalistiin repesi yli 2,5 minuuttiin Niskasen painettua kaasun pohjaan 18 kilometrin kohdalla.

Kun 18 kilometriä oli tullut täyteen Ranskan maailmancupissa sunnuntaina, sama suomalainen paineli keulaan tavalla, johon vastauksen löysi vain Johannes Hösflot Kläbo. Norjalainen hyötyi sunnuntaina, että Niskasen iskiessä maaliviivalle oli matkaa vain kaksi kilometriä.

Reilun kuukauden kuluttua, 5. maaliskuuta Planican MM-maastoissa etenemistapa on eilisen lailla perinteinen hiihtotapa ja kilpailumuotona yhteislähtö, mutta tuolloin matkana 20:n sijaan 50 kilometriä. Mikäli Niskanen pysyy seuraavat viisi viikkoa terveenä, tuoreen Vuoden urheilijan työkalupakista löytyy takuulla valtaosan vastustajista pehmittävä pitkä irtiotto.

Tällä hetkellä pääkysymys on, pehmittääkö se myös Kläbon.

Huippuhetket Les Rousses'n 20 kilometrin yhteislähdöstä.

Puuttuva palanen

Kun Niskanen viritteli 50 kilometrin olympiakultaa tuonutta pitkää vetoaan Alpensian hiihtostadionilla Pyeongchangissa, samoissa kisoissa kolme kultaa – sprintin, parisprintin ja viestin – voittanut Kläbo oli matkustanut tositoimista jo 8000 kilometrin päähän.

Vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa kaava oli sama: kolme kultaa ja kotiin. Kläbo osallistui niin Pyeongchangissa kuin Seefeldissä myös kisat avanneeseen skiathloniin, josta tuloksena olivat hänelle vaatimattomat sijat 10 ja 30.

Vaikka maailmancupissa Kläbo tunnettiin vaarallisena kaikilla matkoilla, arvokisoissa hän oli ainoastaan voittamaton sprinttitykki ja viestiankkuri.

Edellisissä, vuonna 2021 Oberstdorfissa käydyissä MM-kisoissa tahti oli jo toinen. Tutun kolmen kultamitalin suoran lisäksi Kläbo oli yhdistelmäkilpailun neljäs, minkä lisäksi hän ylitti maalilinjan ensimmäisenä kisat päättäneellä 50 kilometrillä.

Kisan tuomaristo hylkäsi kuitenkin Kläbon, sillä hänen sääntöjenvastainen kaistanvaihtonsa loppusuoralla johti Bolshunovin sauvan katkeamisen.

Kläbon yritys ohittaa Bolshunov ladun ulkopuolelta päättyi venäläisen sauvan katkeamiseen.
Kläbon yritys ohittaa Bolshunov ladun ulkopuolelta päättyi venäläisen sauvan katkeamiseen. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Vaikka Kläbon uran ensimmäinen arvokisojen viisikymppiä päättyi kissankokoisiin otsikoihin, norjalainen karisti viimeisetkin rippeet yksipuolisena kiritykkinä ja sementoi asemansa absoluuttisen huipun yleishiihtäjänä.

Viime vuonna Pekingissä Kläbo sai jo olympiapronssia Niskasen voittamalta 15 kilometriltä, mutta normaalimatkojen henkilökohtainen kulta on edelleen hänen uraltaan puuttuva palanen.

Asia korjaantuu mitä todennäköisimmin Planican MM-kisoissa, mutta millä matkalla?

Iskeekö ahneus?

26-vuotias Kläbo on nykyisessä iskussaan ennakkosuosikki voittamaan ensimmäisen normaalimatkan, skiathlonin, hallitsevan olympiavoittajan Bolshunovin loistaessa poissaolollaan.

Useista norjalaislähteistä kantautuneiden tietojen mukaan Kläbo haluaa hiihtää MM-kisoissa kaikki kuusi matkaa. Kuuden kultamitalin voittaminen olisi historiallinen saavutus. Toistaiseksi ennätys kuuluu Jelena Välbelle, joka voitti kaikki viisi jaossa ollutta kultamitalia Trondheimin MM-kisoissa vuonna 1997.

Skiathlonin jälkeen normaalimatkoista vuorossa on 15 kilometrin väliaikalähtö vapaalla hiihtotavalla, jota Kläbo ei ole koskaan onnistunut voittamaan edes maailmancupissa – kaikki neljä väliaikalähtöjen voittoa ovat tulleet perinteisellä hiihtotavalla.

Vapaan väliaikalähdöstä ja perinteisen 50 kilometrin yhteislähdöstä jälkimmäinen on Kläbolle ehdottomasti todennäköisempi kultasauma. On silti kiistaton fakta, että Kläbo antaa kuninkuusmatkan voittotaistoa silmällä pitäen merkittävää tasoitusta Niskaselle, mikäli norjalainen aikoo toteuttaa täyden kilpailuohjelmansa ja starttaa väliaikalähtöön.

Kläbon kommentit Niskasen paluusta maailmancupin kärkitaisteluun.

Niskanen kilpailee Planicassa varmuudella ennen päätösmatkaa vain skiathlonin ja viestin, joten hän pääsee joka tapauksessa pääkilpailuunsa Kläboa huomattavasti tuoreempana. Kyse on vain, onko Kläbo kilpaillut ennen viittäkymppiä neljä vai viisi matkaa.

Huippukuntoon päässeen Niskasen ja elämänsä kunnossa olevan tai ainakin sitä kolkuttelevan Kläbon otatuksesta voi kehkeytyä kuninkuusmatkan kaikkien aikojen kaksinkamppailu – siis mikäli norjalalainen ei heittäydy ahneeksi.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 31.1. klo 23 asti. Kommenttien kirjoittamiseen vaaditaan Yle-tunnus.

Suosittelemme sinulle