Hyppää sisältöön

Metsien vapaaehtoinen suojelu kiinnostaa Kymenlaakson metsänomistajia

Suomen metsäkeskuksen myöntämälle ympäristötuelle olisi viime vuonna ollut kysyntää määrärahoja enemmän. Tälle vuodelle määrärahat on lähes tuplattu.

Solsken som syns genom en gles snöig skog. Många av träden är granar.
Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi. Kuvituskuva. Kuva: Pia Santonen / Yle
Kata Salaspuro

Kymenlaaksossa suojeltiin metsää viime vuonna yli 130 000 eurolla. Metsänomistajat solmivat kaikkiaan 24 ympäristötukisopimusta, joilla suojeltiin yhteensä 38 hehtaaria metsää.

Suomen metsäkeskuksen mukaan kysyntää olisi ollut määrärahoja enemmän, ja osa metsänomistajien hakemuksista siirtyikin maksuun tälle vuodelle. Ympäristötukea ja luonnonhoidon rahoitusta on tälle vuodelle lisätty entisestään: nyt määrärahoja on käytössä lähes tuplasumma viime vuoteen verrattuna.

Yleisimpiä suojeltuja kohteita olivat rehevät ja puustoiset metsät, kuten lehdot ja korvet, pienvesien välittömät lähiympäristöt sekä monimuotoisuudelle merkittävät kangasmetsät.

Metsäkeskuksen myöntämä ympäristötuki velvoittaa metsänomistajan jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi.

Luonnonhoidon tukea myönnetään esimerkiksi monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin, elinympäristöjen hoitoon ja kunnostukseen sekä vesiensuojeluun.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki kotka@yle.fi.

Suosittelemme sinulle