Hyppää sisältöön

Boris Johnson väittää uudessa dokumentissa Putinin uhanneen häntä ohjusiskulla ennen hyökkäystä Ukrainaan: ”Hänelle se näytti olevan leikkiä”

Britannian ex-pääministerin keskusteli Venäjän presidentin kanssa helmikuussa. Puhelun aikana Johnson uskotteli Putinille, ettei Ukrainan liittyminen Natoon olisi ajankohtainen asia.

En rufsig blond man i grön slips med en mapp i handen går ut genom en svart dörr.
Boris Johnson Lontoon Downing Street -kadulla helmikuussa 2022. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press
Elsa Osipova

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson väittää BBC:n (siirryt toiseen palveluun) uudessa dokumentissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhanneen häntä ohjusiskulla vain viikkoja ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Kreml on kiistänyt Johnsonin väitteet.

Johnson kertoo käyneensä puhelinneuvotteluja Putinin kanssa vakuuttaakseen tälle, ettei Ukraina liittyisi sotilasliitto Naton lähitulevaisuudessa.

– Hän sanoi minulle: ”Boris, väität ettei Ukraina liittyisi Natoon lähiaikoina, kuinka pitkästä ajasta puhut?”

– Minä vastasin, että se ei tapahdu lähitulevaisuudessa ja että tiedätte sen vallan mainiosti, Johnson kertoo dokumentissa Sky Newsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Entisen pääministerin mukaan Putin esitti uhkauksensa sen jälkeen, kun Johnson varoitti Putinia siitä, että sotatoimet Ukrainassa johtaisi täydelliseen katastrofiin.

– Hän vihjasi, jotenkin sanomalla, ettei haluaisi satuttaa minua, mutta ohjusiskulla kipu kestäisi vain hetken, tai jotain sellaista, Johnson kertoo.

Johnson kuvailee Putinin sanoneen uhkauksensa rennosti, melkein leikillisesti.

– Hänelle se näytti olevan leikkiä, vaikka minä yritin neuvotella hänen kanssaan, Johnson sanoo.

Johnson kertoo myös varoittaneensa Putinia siitä, että hyökkäys Ukrainaan aiheuttaisi sen, että Ukrainasta tulisi yhä vahvemmin osa länttä.

Boris Johnson vieraili Kiovassa myös kesäkuussa 2022. Tuolloin asialistalla oli viljan viennin vapauttaminen Mustanmeren satamista.

Johnsonin mukaan hyvin eriskummallinen puhelinkeskustelu käytiin helmikuun alussa. Johnson oli juuri vieraillut Kiovassa. Matkan tarkoitus oli näyttää, että länsi tukisi Ukrainaa, mikäli Venäjä kärjistäisi konfliktia.

Kreml kertoi tuolloin johtajien keskustelleen Naton laajentumisaikeista. Venäjän virallisen kannan mukaan sen huolena oli, että Nato ei suhtaudu Venäjän turvallisuusuhkiin vakavasti.

Kreml väitti Johnsonin sanoneen, että Ukrainalla on oikeus liittyä Natoon sotilasliiton avoimien ovien politiikan vuoksi.

Britannia raportoi puhelun jälkeen, että johtajat olivat yhtä mieltä siitä, ettei Ukrainan tilanteen heikkeneminen ollut kenenkään edun mukaista.

Vieraili Ukrainassa hiljattain

Tammikuun lopussa Johnson matkusti Kiovaan (siirryt toiseen palveluun), jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Johnson lupasi Zelenskyille, että Britannian tekisi kaikkensa Ukrainan tukemiseksi.

Vierailu pidettiin erikoisena, sillä Johnson ei ole enää Britannian hallituksen jäsen. Hän erosi pääministerin tehtävästä syyskuussa kohujen saattelemana. Britannian ulkopolitiikasta vastaa pääministeri Rishi Sunakin hallitus.

Voit keskustella aiheesta 31.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle