Hyppää sisältöön

Suomen ja Ruotsin on osoitettava, ettei Erdoğanin pompotteluun suostuta, sanoo tutkija

”Ei voi olla niin, että yksi Nato-maista alkaa keksiä uusia jäsenyystavoitteita, koska sellaisia ei Naton perustamiskirjassa ole edes olemassa”, Iro Särkkä sanoo.

Nato-asiantuntija Iro Särkän mukaan on olennaista, että Suomi ja Ruotsi pysyvät nyt lujina ja yhtenäisinä.
Linnea Virtanen

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntaiset puheet Suomen ja Ruotsin Nato-teiden eriyttämisestä eivät palvele Naton intressejä millään lailla, kommentoi Nato-asiantuntija Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista.

Ylen aamussa maanantaina vieraillut Särkkä kertoo, kuinka on olennaista, että Suomi ja Ruotsi pysyvät nyt lujina ja yhtenäisinä ja osoittavat, ettei tällaiseen pompotteluun suostuta.

– Olisi tärkeää saada Natolle se viesti läpi, että me olemme kaksi maata, jotka hakevat erikseen, mutta kummatkin täyttävät jäsenyyskriteerit. Ei voi olla niin, että yksi Nato-maista alkaa keksiä uusia jäsenyystavoitteita, koska sellaisia ei Naton perustamiskirjassa ole edes olemassa, Särkkä sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi tiistaina, kuinka Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-hakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus näyttää polkevan paikallaan. Haavisto kuitenkin painotti, että maiden yhtäaikainen jäsenyys on ensisijainen tavoite.

Myöhemmin Haavisto täsmensi lausuntoaan Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa. Hänen mukaansa kysymys oli siitä, että toinen maista suljettaisiin pysyvästi Nato-jäsenyyden ulkopuolelle.

Mutta kuinka kiveen hakattu Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-taival todellisuudessa on?

Särkän mukaan yhteinen taival on ensisijainen tavoite, josta pidetään kiinni viimeiseen saakka. Pitää kuitenkin muistaa, että Euroopassa käydään sotaa. Suomen tulee seurata kehittyvää tilannetta.

Särkkä kertoo, kuinka tilanteen kärjistyessä äärimmilleen, Nato-teiden eriyttäminen olisi yksi vaihtoehto.

– Uskon, että Suomen linja ei ole muuttunut mihinkään, Särkkä huomauttaa.

Voit keskustella aiheesta 31.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle