Hyppää sisältöön

Nilkkaansa hämähäkki-Putinin tatuoinutta 19-vuotiasta naista uhkaa Venäjällä jopa kymmenen vuoden tuomio

Olesja Krivtsova on muun muassa neuvonut venäläissotilaita antautumaan. Äiti uskoo, että Kreml on tekemässä hänen tyttärestään varoittavaa esimerkkiä muille nuorille.

Sosiaalisen median postauksia, joissa on kuvia Olesja Krivtsovasta.
CNN jakoi Olesya Krivtsovan kuvan Instagramissa, ja free Krivtsova -kanava Telegramissa on jakanut SOTA:n päivityksen. Kuva: Natalya Krivtsova / CNN, Natalya Krivtsova / CNN, SOTA / Telegram / grafiikka: Aalto Puutio / Yle
Elsa Osipova

Venäjän Arkangelin alueelta kotoisin oleva Olesja Krivtsova saattaa pian saada yhteensä kymmenen vuoden tuomion terroristiseksi luokitellun materiaalin levittämisestä ja armeijan halventamisesta.

19-vuotias Krivtsova on presidentti Vladimir Putinin kova kriitikko.

Hänellä on nilkassaan Putinin kasvoja ja hämähäkkiä esittävä tatuointi. Naisen mukaan se kuvaa sitä, kuinka häijy tämä on.

Krivtsova on saanut syytteet, koska hän on julkaissut sosiaalisessa mediassa Venäjän sotatoimia Ukrainassa kritisoivaa materiaalia.

Krivtsova on esimerkiksi kritisoinut Venäjän hallitusta Kertšinsalmen sillalla sattuneen räjähdyksen jälkeen. Hän on jakanut antautumisohjeita (siirryt toiseen palveluun) venäläissotilaille ja kommentoinut kovasanaisesti Venäjän hyökkäystä opiskelijoiden yksityisessä chatissa.

Tällä hetkellä hän on kotiarestissa ja odottaa tuomiota. Hänet pidätettiin tammikuun alussa. Ennen sitä Krivtsova oli saanut sakkoja kriittisistä kommenteistaan.

Krivtsovan tekemien rikosten takia hänet on lisätty Venäjän terroristilistalle. (siirryt toiseen palveluun) Samalta listalta löytyy al-Qaidan, Isisin ja Talibanin terroristeja sekä liuta Venäjän oppositiohahmoja.

Jopa kymmenen vuoden rangaistus uhkaa

Syyttäjä on hakenut 19-vuotiaalle kolmen vuoden vankeusrangaistusta armeijan halventamisesta ja seitsemän vuoden rangaistusta terrorismista.

Krivtsovan tapauksesta on uutisoinut esimerkiksi amerikkalainen CNN (siirryt toiseen palveluun).

– Olesjan tapaus ei ole ensimmäinen eikä viimeinen, Krivtsovan asianajaja Aleksei Kichin kertoi CNN:lle.

Venäläisen ihmisoikeusasioita seuraavan OVD-infon (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähes 20 000 on pidätetty epäiltynä armeijan halventamisesta sodan alkamisen jälkeen.

Olesja Krivtsovan äiti Natalia Krivtsova uskoo, että hallinto haluaa tehdä hänen tyttärestään ”varoittavan esimerkin”, jolla pelotellaan muita nuoria avaamasta suutaan.

Tytön nimi leviää nyt myös venäläisessä valtionmediassa

Tammikuussa Arkangelin alueen kuvernööri Aleksansdr Novikov pilkkasi Krivtsovaa keskusteluohjelmassa (siirryt toiseen palveluun). Novikov sanoi, että Krivtsova pitäisi lähettää rintamalle, eikä vankilaan.

Krivtsovan äiti kertoi CNN:lle, että Olesjan kotiin tehdyn poliisiratsian aikana viranomaiset ”lähettivät terveisiä” yksityisen palkkasoturiyhtiön Wagnerin johtajalta Jevgeni Prigožinilta.

Krivtsovan vapauttamisen puolesta on perustettu Telegram-kanava (siirryt toiseen palveluun), jolla on yli 900 seuraajaa.

Arkangelin yliopisto on irtisanoutunut Krivtsovan kommenteista ja erottanut opiskelijan.

Korjaus kello 11.24: Venäjän terroristilistalta löytyy al-Qaidan terroristeja. Jutussa luki aiemmin al-Quida.

Suosittelemme sinulle