Hyppää sisältöön

Pakolaiskiintiöstä pitää luopua ja turvapaikanhakuoikeus täytyy rajata Euroopan sisäisiin pakolaisiin, sanoo perussuomalaiset

Suomen ei tulisi PS:n mukaan sallia työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta, ellei kyse ole koulutetuista henkilöistä korkean lisäarvon työpaikkoihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja valtiovarainministeri, Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kohtasivat politiikan toimittajien järjestämässä debatissa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Lakka

Perussuomalaiset esittää tänään maanantaina julkistetussa maahanmuutto-ohjelmassaan pakolaiskiintiöistä luopumista. Puolue kuvailee kiintiöitä ”menneisyyden jäänteeksi”, jotka tulisi lakkauttaa porrastetusti.

– Kehitysmaiden ongelmat ratkaistaan kehitysmaiden sisällä, eikä näiden maiden kansalaisia maanosasta toiseen siirtelemällä, puolue toteaa ohjelmassaan.

Turvapaikanhakuoikeus on puolueen mukaan rajattava Euroopan sisäisiin pakolaisiin. Pakolaisen on jatkossa perussuomalaisten mielestä haettava suojelua turvallisesta maasta oman maanosansa sisällä.

PS tiukentaisi turvapaikanhakijoiden vastaanottokriteerejä

Perussuomalaiset esittää myös lukuisia tiukennuksia turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.

Puolue ehdottaa muun muassa ilmaisen oikeusavun rajaamista vain valitusvaiheeseen ja tulkkauspalveluiden kustannusten siirtämistä itse hakijalle.

Perussuomalaiset myös lyhentäisi turvapaikkapäätöksiin liittyviä valitusaikoja.

Myös turvapaikanhakijoiden sosiaalietuisuuksia on puolueen mukaan leikattava. Rahallisen tuen sijasta on sen mukaan selvitettävä mahdollisuutta tarjota turvapaikanhakijalle esimerkiksi ruokakuponkeja arkimenojen kattamiseksi.

– EU- tai muu kansainvälinen oikeus ei aseta esteitä sille, että Suomesta kansainvälistä suojelua hakevan henkilön sosiaaliturva on maan kansalaista alhaisempi, puolueen ohjelmassa todetaan.

Oleskeluluvat väliaikaisiksi ja minimipituisiksi

Muissa Pohjoismaissa turvapaikan saaneen oleskelulupa on kolme vuotta ja toissijaista suojelua saaneen yksi vuosi. Suomessa tulisi perussuomalaisten mukaan siirtyä samaan käytäntöön.

Väliaikaisen oleskeluluvan rauettua tulee maahanmuuttoviranomaisten aina selvittää, onko luvan jatkamiselle tarvetta, puolue linjaa.

Pysyviin oleskelulupiin tarvitaan perussuomalaisten mukaan lukuisia kiristyksiä muun muassa vaadittavan asumisajan, kielitaidon, työhistorian ja nuhteettomuuden suhteen.

Ei työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta

Suomen ei tulisi perussuomalaisten mukaan sallia työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta, ellei kyse ole koulutetuista henkilöistä korkean lisäarvon työpaikkoihin.

Työluvan edellytyksenä olisi puolueen mukaan oltava Suomen mediaanipalkkaa vastaavat ansiot.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä ongelma on se, että Suomi ei saa sellaista maahanmuuttoa, josta olisi hyötyä julkiselle taloudelle tai taloudelliselle huoltosuhteellemme.

– Suomi ei myöskään tee mitään saadakseen osakseen sellaista maahanmuuttoa. Me emme houkuttele huippuosaajia. Sen sijaan järjestelmämme antelias ja avoin sosiaaliturva, julkiset palvelut ja heikot työn kannustimet lisäävät toisenlaista maahanmuuttoa. Kouluttamatonta, vähän koulutettua ja matalapalkkasektoreille, Purra sanoi tänään maanantaina perussuomalaisten tuumaustunnilla.

Suomen tulisi puolueen mukaan myös nostaa kansalaisuuteen vaadittava asumisaika nykyisestä viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen, sekä kiristää kansalaisuuteen vaadittavia kielitaito- ja nuhteettomuusvaatimuksia.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 31. tammikuuta kello 23:een saakka.

Katso myös:

Juttua täydennetty Riikka Purran kommenteilla kello 11:45

Suosittelemme sinulle