Hyppää sisältöön

Kotkan kaupunki pyörittää kuntotestipaikkaa, jollaisia on yleensä urheiluopistoilla – loppuvuodesta päätetään, kannattaako se

Testausasema oli syksyllä suljettuna, sillä työntekijää ei ollut. Nyt asiakkaat pääsevät jälleen testeihin.

Lari Takanen kertoo, kuinka testausaseman toiminta käynnistyy tauon jälkeen ja ketkä asemaa käyttävät.
Ilona Pesu,
Kiira Ikävalko

Lari Takanen laittaa paikkoja valmiiksi kuntotestausasemalla Kotkassa.

Karhuvuoren urheilutalolla sijaitseva testausasema oli syksyllä suljettuna noin neljän kuukauden ajan, sillä työntekijää ei ollut.

Nyt Takanen on aloittanut uutena testauskoordinaattorina, ja ensimmäiset asiakkaat tulevat mittaamaan kuntoaan tällä viikolla.

– Kalenteri rupeaa taas täyttymään, kun on uudelleen avattu. Eiköhän tuolla sähköpostissakin ole taas uusia varauksia, Takanen kertoo.

Yleensä urheiluopistoilla

Kotkan testausasema on tiettävästi Suomen ainut kaupungin ylläpitämä testausasema. Yleensä vastaavat paikat toimivat urheiluopistojen yhteydessä.

Kaupunki perusti testausasemansa vuonna 2019, ja laitteet hankittiin leasing-sopimuksella viideksi vuodeksi.

Kotkan testausaseman kuntoilulaitteita.
Testausaseman laitteilla voi selvittää esimerkiksi suorituskykynsä tai tasapainonsa tilanteen. Asiakasmäärä on Kati Homasen mukaan noin 400 käyntiä vuodessa. Asiakkaita on huippu-urheilijoista kuntoilijoihin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Testausaseman ylläpitäminen maksaa kaupungille runsaat 100 000 euroa vuodessa. Tulevana syksynä kaupunki arvioi, kannattaako testausaseman toimintaa jatkaa nykyisen leasing-sopimuksen päättyessä.

– Päätös tullaan tekemään vuoden 2023 aikana. Käytännössä viemme esityksen hyvinvointilautakuntaan ja mahdollisesti siitä eteenpäin, hyvinvointijohtaja Kati Homanen Kotkan kaupungilta kertoo.

Homasen mukaan testausaseman kannattavuutta ei voi mitata pelkillä euroilla, sillä tavoitteena on lisätä ihmisten toimintakykyä. Hänen näkökulmastaan ensimmäiset neljä vuotta ovat sujuneet hyvin.

– Toimintaa on pystytty koko ajan kehittämään. Nyt olemme oikealla ja hyvällä tiellä menossa kohti aseman laajempaa käyttöä, Homanen kertoo.

Liikuntaneuvonnasta asiakkaita

Testausaseman perustamisen aikaan Kotkan kaupunki suunnitteli, että testausasemalle tulisi kuntoutusasiakkaita Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten kautta.

Sittemmin painopiste on kääntynyt kaupungin oman liikuntaneuvonnan suuntaan. Kaupungin liikuntaneuvonnalla on asiakkaita, joille testausaseman käyttö sopii.

– Heidän kanssaan aloitamme todennäköisesti lähitulevaisuudessa ja katsomme, mihin se johtaa, Lari Takanen kertoo.

Voit keskustella aiheesta 31. tammikuuta kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle