Suomi on lakkoaallon kynnyksellä, koska tärkeimmille vientialoille ei olla onnistuttu sopimaan uutta työehtosopimusta.
Ratkaisevan sopimusalan eli teknologiateollisuuden työehtoriitaa soviteltiin jälleen tiistaina. Se oli viimeinen tilaisuus sopia ennen ensimmäisen lakon alkamista seuraavana aamuna. Sovintoon ei päästy.
Vientialan palkkariita on jumittanut myös muiden alojen neuvottelut ja mittavia työtaisteluvaroituksia on jo annettu myös kaupan alalle. Lisäksi viennin kannalta ratkaisevan tärkeän satama- ja kuljetusalan palkansaajat ovat ilmoittaneet ylityökiellosta ja antaneet lakkovaroituksen.
Neuvotteluja ja työriitojen sovittelua käydään koko ajan. Osa lakoista voi jäädä toteutumatta.
Jos sopua ei synny, merkittävimmät tiedossa olevat työtaistelut etenevät näin:
1. Kymmenet teollisuuden työpaikat hiljenevät 1.–3. helmikuuta
Teollisuusliiton ensimmäinen, kolmipäiväinen lakko alkaa keskiviikkona. Se hiljentää 50 toimipaikkaa kemian ja teknologiateollisuuden yrityksissä, kuten lääketehdas Orionin yksiköitä ja Outokummun terästehtaan Torniossa.
Samalla tuhannet toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt lakkoilevat teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla. Myös Sähköliiton palkansaajat ovat lakossa.
Lakkoilevat liitot ovat julistaneet kohdealoille myös ylityökiellot.
Teknologiateollisuuden työnantajat ry tiedotti maanantaina, että jos lakot alkavat, ne aiheuttavat suurta haittaa yrityksille ja niiden asiakkaille. Euromääräisiä menetyksiä on työnantajien mukaan vielä vaikeaa arvioida.
2. Lakkoja kaupan alan varastoissa ja myymälöissä 6.–11. helmikuuta
Ensi viikon maanantaina 6. helmikuuta on vuorossa kaupan ala, jonka lakot voivat nopeasti näkyä myös kauppojen asiakkaille. Tosin konkreettiset vaikutukset yksittäisiin lakkokohteisiin vaihtelevat.
Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut lakoista, jotka alkaisivat 25 varastossa maanantaina 6.2. ja jatkuvat keskiviikkoon. Torstaina 9.2. lakkoon menevät kolmeksi päiväksi 160 myymälän, kuten isoimpien Prismojen ja K-Citymarkettien työntekijät.
Varastojen lakko vaikeuttaa nopeasti myös vähittäismyyntiä, kun tavara myymälöihin ei kulje. Yksittäisten myymälöiden omat varastot ovat pieniä. Hyllyillä voi loppuviikosta olla pulaa varsinkin tuoretavaroista.
Isot kaupan toimijat kuten Kesko ja S-ryhmä pyrkivät toki varautumaan työtaisteluihin varastoja tankkaamalla. Osaa myymälöistä voitaneen pitää lakoista huolimatta auki esihenkilöiden ja muiden poikkeusjärjestelyjen turvin.
3. Teollisuuden lakot laajenevat 8. ja 15. helmikuuta
Lakkojen tarkoitus on painostaa työnantaja sopimukseen neuvottelupöydässä, siksi työtaisteluja vyörytetään voimistuvina aaltoina.
Teollisuusliitto on ilmoittanut toisesta lakosta teknologia- ja kemianteollisuuteen 8.–10. helmikuuta, jos sopua palkankorotuksista ei sitä ennen synny. Kohteina olisi silloin jo toistasataa toimipaikkaa eri puolella Suomea, joukossa muun muassa hissiyhtiö Kone. Lista kohteista löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun) Teollisuusliiton sivuilta.
Myös kolmansista lakoista teollisuudessa on jo varoitettu. Yli kymmentätuhatta työntekijää koskeva, kolmipäiväinen Teollisuusliiton lakko alkaisi 15. helmikuuta. Lakot koskisivat muun muassa Turun ja Rauman telakoita.
Myös toimihenkilöjärjestö Pro on ilmoittanut seuraavista lakoistaan teknologiateollisuuteen sekä konsultti- ja suunnittelualalle 8.–10. ja 11.–17. helmikuuta, sekä joukkoon kemianteollisuuden yrityksiä 13.–15. helmikuuta.
4. Kaupan lakot laajenisivat varastoissa 13. helmikuuta ja kaupoissa 16. helmikuuta
Myös kaupan alan työntekijöitä edustava PAM on antanut jo varoituksen lakkojen laajentumisesta, jos sopua ei synny.
Maanantaina 13. helmikuuta alkava kolmipäiväinen lakko koskisi entistä suurempaa joukkoa (siirryt toiseen palveluun) varastoja. Sen piirissä olisi 47 toimipaikkaa ja noin 4 000 työntekijää.
Myös suurille kauppaketjuille on annettu uusi lakonuhka, joka koskee 415 toimipaikkaa ja noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä ajalla 16.2.-18.2.
Lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketit ja Prismat, PAM kertoo.
Lakot alkavat, jollei sopimusta kaupan alan palkoista ja työehdoista ole syntynyt ennen sitä. Kaupan alan työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.
5. Satamissa ylityökielto, lakkovaroitus annettu helmikuun puoliväliin
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT haluaa vauhdittaa työsopimusneuvotteluita lakkovaroituksilla, jotka kohdistuvat satamiin, kuorma-autoalalle, säiliö- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle.
AKT toteaa tiedotteessaan, että jos sopimukseen ei päästä työnantajan kanssa, lakot alkavat keskiviikkona 15. helmikuuta. Lakkoilmoutus koskisi noin 6 100 työntekijää. Työehtosopimusneuvottelut ovat jatkuneet pian kaksi kuukautta ilman merkittävää etenemistä.
AKT:n lakko satamissa ja kumipyöräliikenteessä pysäyttäisi käytännössä Suomen ulkomaankaupan.
Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) moittii AKT:n lakkoaikeita vastuuttomiksi ja tavoitteita ylimitoitetuiksi.
Jo aiemmin uutisoitiin ahtausalan ylityökiellosta, joka alkaa kaikissa satamissa keskiviikkoaamuna. Pelkkä ylityökieltokin aiheuttaa merkittävää haittaa, kun laivojen lastaaminen hidastuu.
Juttua päivitetty 31.1. kello 12.05, kun selvisi, että työriitaan ei saatu tiistaina sovintoa ja ensimmäiset lakot alkavat.
Juttua päivitetty 1.2. kello 6.53 AKT:n lakkovaroituksella sekä kello 7.47 kaupan uudella lakonuhkalla.