Hyppää sisältöön

Pakistanilaisessa moskeijassa räjähti – uhriluku nousi 80:aan, yli 150 loukkaantui

Poliisi epäilee, että iskun takana oli itsemurhapommittaja ja hänen kohteenaan olivat viranomaiset.

Pakistanin luoteiosissa loukkantuneita kannettiin hoitoon räjähdyksen jälkeen.
Elsa Osipova,
Vilma Romsi

Pakistanin luoteisosissa Peshawarin kaupungissa sijaitsevassa moskeijassa sattui tuhoisa räjähdys rukoushetkellä maanantaina. Poliisi epäilee, että räjähdyksen takana on itsemurhapommittaja.

Tiedot kuolleiden määrästä ovat vaihdelleet, mutta viimeisimpien uutistoimistotietojen mukaan kuolonuhreja olisi yli 80. Tieto perustuu sairaalalähteeseen.

Lisäksi jopa 170 ihmistä on loukkaantunut. Osan kerrotaan olevan kriittisessä tilassa.

Paikallismedian mukaan rakennuksen katto sortui räjähdyksen voimasta ja useita ihmisiä jäi loukkuun raunioihin. Viranomaisten mukaan uhriluku voi tämän vuoksi vielä nousta.

Poliisi järjesti joukkohautajaiset iskussa kuolleille työntekijöilleen.

Moskeijan välittömässä läheisyydessä sijaitsee kaupungin pääpoliisiasema. Paikallisten tiedotusvälineet kertovat, että aamun rukoushetkeen osallistui useita poliiseja.

Lainvalvontaviranomainen uskoo, että ennen kaikkea kaupungin viranomaiset oli valittu iskun kohteeksi.

Kartalla Pakistan sekä kaupungit Peshawar ja Islamabad.
Kuva: Samuli Niemi-Hukkala / Yle

Tekijästä epäselvyys

Uutistoimisto AP, Al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoivat aluksi, että iskun tekijäksi on ilmoittautunut Pakistanin Taliban (TTP). Tuolloin TTP:n komentaja Sarbakaf Mohmand oli antanut asiasta lausunnon Twitterissä.

Myöhemmin TTP:n tiedottaja Mohammad Khurasani kuitenkin kielsi uutistoimisto AP:n mukaan järjestön osallisuuden ja sanoi, etteivät moskeijaiskut kuulu järjestön toimintatapoihin. Tiedottajan mukaan järjestö rankaisee tällaisiin toimiin osallistuvia. Khurasani ei avaa, minkä vuoksi järjestön komentaja antoi aiemmin poikkeavan lausunnon.

Myös maaliskuussa Peshawarissa sijaitsevassa moskeijassa sattui räjähdys. Tuolloin Isis-järjestön itsemurhapommittaja surmasi 64 ihmistä šiiamoskeijassa juuri ennen rukoushetkeä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset

31.1. klo 8.44 Uhrilukua päivitetty.

Suosittelemme sinulle