Hyppää sisältöön

Tampereen Vesi yhtiöitetään – tätä se tarkoittaa

Yhtiöittämispäätös sinetöitiin äänin 47-19, tyhjiä ääniä tuli yksi. Valtuustossa heräsi paljon keskustelua yhtiöittämisestä sekä sen puolesta että vastaan.

Tampereen kaupunginvaltuuston jäseniä valtuustosalissa.
Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina käsittelemään muun muassa Tampereen Vesi -liikelaitoksen yhtiöittämistä. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Mari Jäntti

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Tampereen Vesi -liikelaitoksen yhtiöittämisen. Päätös syntyi äänin 47-19, tyhjiä ääniä annettiin yksi.

Yhtiöittämistä vastaan äänestivät vasemmistoliiton sekä perussuomalaisten valtuutetut ja sdp:n Ulla Kampman ja Anneli Kivistö. Puolesta äänestivät kokoomuksen valtuutetut, suurin osa sdp:n ja vihreiden valtuutetuista sekä kristillisdemokraattien ja keskustan valtuutetut. Tyhjää äänesti vihreiden Mirja Salmijärvi.

Päätös tarkoittaa sitä, että Tampereen Vesi yhtiöitetään kaupungin kokonaan omistamaksi yhtiöksi vuoden 2024 alusta. Kaupunki perustaa Tampereen Vesi oy -nimisen yhtiön, jolle nykyinen Tampereen Vesi myydään 361,2 miljoonalla eurolla.

Jatkossa investoinneista vastaa yhtiö, eikä niiden toteuttaminen ole kiinni kaupungin taloustilanteesta. Yhtiö voi olla asiakkaalle joustavampi ja nopeampi, kun poliitikkojen tai viranhaltijoiden päätöksiä ei tarvitse odottaa.

Osakeyhtiö mahdollistaa sen, että muut seudun kunnat voivat myöhemmin liittyä yhtiöön. Suomen suurimmista vesilaitoksista yli puolet on osakeyhtiöitä. Nykyinen Tampereen Vesi liikelaitoksen toiminta-alue kattaa pääosin Tampereen kaupungin asemakaavoitetun alueen. Lisäksi Tampereen Vesi hoitaa Pirkkalan vesihuollon operointimallilla ja eräiden Ylöjärven raja-alueiden vesihuoltoa.

Tämän lisäksi valtuustossa äänestettiin ponnesta, jonka mukaan veden hinnoista päätettäessä yhtiö käy keskusteluja kaupungin kanssa. Yhtiön tulee pitää veden hinta mahdollisimman edullisena.

Yksityistäminen huolestutti

Keskustelussa nousi esille huoli siitä, että yhtiöittämisen myötä yhtiö voitaisiin yksityistää. Useat valtuutetut vakuuttivat, että yksityistämistä ei missään nimessä tulla tekemään.

Ilkka Sasi (kok.) nosti esiin sen, että vaikka Tampereen vesi -liikelaitosta ei yhtiöitettäisiin, olisi investointipaineet silti kovat.

– Yhtiöittämisellä pyrimme hillitsemään hintapaineita.

Asiakasmaksut nousevat viimeistään 2024–2026, koska Tampereen Sulkavuoreen rakentuu iso keskusjätevedenpuhdistamo.

Puolestaan Aarne Raevaara (ps.) näkee, että tamperelaisille vesilaitoksen yhtiöittämisestä ei seuraa mitään hyvää.

– Yhtöitä ohjaa osakeyhtiölaki, se heikentää kaupunkilaisten mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan.

Moni valtuutettu kertoi myös aikaisemmin suhtautuvansa yhtiöittämiseen alunperin kriittisesti, mutta muuttanut kantaansa asiaan tutustuttuaan. Muun muassa Aila Dündar-Järvinen (sd.) kertoi kannattavansa yhtiöittämistä, vaikka suhtautui asiaan aluksi kriittisesti.

– Luettavaa materiaalia on ollut paljon, kaikki tieto on annettu päättäjien tueksi.

Suosittelemme sinulle