Hyppää sisältöön

KHO kumosi hallinto-oikeuden linjauksen: aluehallintovirastolla oli oikeus määrätä liikuntakeskukset kiinni koronapandemian takia

Korkeimman hallinto-oikeuden maanantaina antaman päätöksen mukaan Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla oli oikeus määrätä liikuntakeskukset suljettaviksi koronapandemian aikana.

Kuntosalilaitteita ja juoksumattoja tyhjällä kuntosalilla.
Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan pandemian aikana oli perusteet sulkea myös liikuntakeskuksia taudien leviämisen estämiseksi. Kuvituskuva. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Risto Degerman

Korkein hallinto-oikeus on tuoreella päätöksellään kumonnut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden aiemman päätöksen, jolla se käytännössä vapautti liikuntakeskukset koronasulusta reilu vuosi sitten.

Useat aluehallintovirastot päättivät liikuntakeskusten sulkemisesta pandemian aikana, koska niiden mukaan ne lisäsivät riskiä koronan leviämisestä ja uhkasivat samalla lisätä paineita sairaanhoidossa.

Korkeimmassa oikeusasteessa todettiin nyt, että avi:n sulkumääräys oli perusteltu. Pandemiatilanne ja riski koronan leviämiselle oli todellinen ja päätös perustui terveysviranomaisten asiantuntemukseen.

Oululainen liikuntakeskusketju Liikku valitti Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sulkupäätöksestä loppuvuonna 2021. Valituksen jälkeen hallinto-oikeus keskeyttikin aluehallintoviraston päätöksen toimeenpanon, ja ja liikuntakeskukset saattoivat avata sen jälkeen ovensa.

Eri puolilla maata toimiva ketju valitti myös muiden aluehallintovirastojen tekemistä päätöksistä. Sulkupäätökset olivat alueellisia ja ne perustuivat eri maakuntien erilaisiin pandemiatilanteisiin.

Liikuntakeskus Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi piti avin tekemiä sulkuja väärinä ja totesi sulkupäätösten tekemisen jälkeen, että kuntosalit oli arvioitu THL:n mukaan vähäisen riskin pisteiksi, minkä takia niitä ei olisi pitänyt määrätä suljettaviksi.

Hän totesi, myös että sulkupäätöksellä vaikeutettiin pienten yritysten toimintamahdollisuuksia juuri kun alan sesonki oli kiivaimmillaan.

KHO:n tuoreen päätöksen mukaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden olisi pitänyt hylätä Liikun valitus.

Suosittelemme sinulle