Hyppää sisältöön

Merivartija kuoli, kun partiovene ajoi karille – 14 virkamiestä välttyy syytteiltä

Syyttäjät eivät nosta syytteitä Rajavartiolaitoksen virkamiehille merivartijan kuolemaan johtaneessa partioveneen uppoamistapauksessa. Onnettomuus sattui Loviisan edustalla juhannuksena 2020.

Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanut ja uponnut merivartiovene nostettiin kesäkuussa 2020. Nosto-operaatiota oli suorittamassa Rajavartiolaitoksen lisäksi pelastuslaitoksen ja poliisin yksiköitä.
Saara Hirvonen

Rajavartiolaitoksen 14 virkamiestä välttyy rikossyytteiltä Rajavartiolaitoksen partioveneen karilleajoon liittyvässä tapauksessa.

Partiovene ajoi karille Loviisan edustalla juhannuksena 2020. Yksi miehistöön kuulunut merivartija kuoli onnettomuudessa.

Partioveneessä oli kolmen hengen miehistö, joista kahden onnistui pelastautua. Yksi merivartija jäi sisään vedellä täyttyneeseen veneeseen.

Syyttäjät ovat tehneet syyttämättäjättämispäätökset kaikkien neljäntoista, käytännössä esimiesasemassa olevan henkilön osalta.

Rikosepäilyt koskivat etenkin työturvallisuuslain mukaisten velvoitteiden rikkomista. Nimikkeinä olivat työturvallisuusrikos, kuolemantuottamus, palvelusrikos sekä virkavelvollisuuden rikkominen.

Asiassa ei syyttäjien näkemyksen mukaan ole todennäköisiä syitä rikoksesta epäiltyjen syyllisyyden tueksi. Näyttö ei olisi riittänyt siihen, että olisi voitu osoittaa kyseisten henkilöiden olevan vastuussa työsuojelurikkomuksista.

– Tässä jouduttiin arvioimaan henkilöiden vastuuasemaa. Olivatko nämä henkilöt siinä asemassa, että he olisivat tienneet, että heidän pitää ja he voivat tosiasiallisesti puuttua mahdollisiin rikkeisiin, selittää Etelä-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjä Mikko Larkia.

Larkian mukaan tällainen tapaus johtaa aina organisaatiossa itsetutkisteluun ja pohdintaan, onko toimintatavoissa jotain muutettavaa.

Rajavartiolaitos edelleen syyteharkinnan alla

Sen sijaan Rajavartiolaitos organisaationa on yhä syyteharkinnan alla. Tältä osin ratkaisu tehdään vasta myöhemmin.

Syyttäjällä olisi mahdollisuus vaatia lähinnä yhteisösakkoa.

– On kuitenkin poikkeuksellista, että virastolle vaaditaan yhteisösakkoa. Vaikka ei pystytä yksilöimään tai syyttämään ketään yksittäistä virkamiestä, ei se silti välttämättä tarkoita, ettei organisaatiossa olisi tehty työsuojelurikkeitä ja sitä kautta syyllistytty rikokseen. Tämä kuitenkin jää myöhemmin arvioitavaksi, Larkia toteaa.

Aiemmin syksyllä, marraskuussa merioikeus tuomitsi partioveneen päällikön 50 päiväsakkoon palvelusrikoksesta ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä.

Suosittelemme sinulle