Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on antanut arvionsa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen sotepalveluiden järjestämisestä.
Keskeinen havainto oli se, että väestö on nuorta, mutta sairastaa keskimääräistä enemmän ja eläköityy työkyvyttömyyden vuoksi keskimääräistä useammin. Myös lasten, nuorten ja aikuisten päihde- ja mielenterveyspalveluiden tarve on lisääntynyt alueella.
Arvioinnin mukaan sote-palvelut eivät ole pysyneet vastaamaan täysin työkyvyn ja mielenterveyden ongelmien sekä hoito- ja palveluvelan aiheuttamiin palvelutarpeisiin.
Työntekijäpula näkyy osassa aluetta myös palveluiden supistamisena. Hoivapaikkoja on vähennetty ja ikääntynyt joutuu turvautumaan päivystys- ja sairaalapalveluihin ja odottamaan siellä sopivamman palvelun piiriin pääsyä.
THL:n arviointi perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Tässä arvioinnissa tarkasteltiin hyvinvointialueiden lähtötilannetta ja se kohdistui palvelujen järjestämiseen vuonna 2021 ja osin alkuvuonna 2022.
Ongelmat eivät tulleet yllätyksenä
Pohteen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kertoo, että esiin nousseet arjen haasteet eivät tulleet yllätyksenä: viime vuoden lokakuussa päätettiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma lähivuosille ja tuossa nousi esiin samoja asioita kuin THL:n arvioinnissa.
– Olen tyytyväinen siihen, että aluevaltuusto on päättänyt lähteä jo toimeenpanemaan samoja asioita kuin mitä arvioinnista löytyy.
Ylitalo-Katajisto kertoo, että ongelmien ratkaisemiseksi lähdetään rakentamaan tarpeen mukaisia sote-keskuksia: saman katon alle yhdistetään sosiaali- ja terveyspalvelut. Myös ikäihmisten hoito- ja palveluketjuun liittyen on tehty jo päätöksiä: aluevaltuusto on linjannut, että tämän vuoden aikana vahvistetaan perustason palveluita ja satsataan kotiin annettaviin palveluihin ja sairaanhoidolliseen sekä lääketieteelliseen tukeen.
Esiin nousseista haasteista Ylitalo-Katajisto pitää huolestuttavimpina ikäihmisten hoito- ja palveluketjutilannetta sekä kasvavia mielenterveys- ja päihdeongelmia. Parhaillaan laaditaan toimeenpanosuunnitelmaa, jossa muun muassa näihin asioihin mietitään ratkaisuja.
– Tarkoitus olisi nyt maaliskuun aikana saada esityksiä siitä, miten asioita viedään eteenpäin tämän vuoden aikana. Pyrimme käynnistämään muutosprosessin tämän vuoden aikana. Tiedämme kuitenkin sen, että hetkessä nämä asiat eivät ratkea.
Aiheesta voi keskustella 1. helmikuuta kello 23 asti.
Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.