Hyppää sisältöön

Turkin ulkoministeri: Turkki voisi arvioida Suomen hakemuksen erikseen, jos Suomi, Ruotsi ja Nato niin päättävät

Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun mukaan Turkilla on Nato-prosessin alusta asti ollut Suomen kanssa vähemmän ongelmia kuin Ruotsin kanssa.

Turkin ulkoministeri kommentoi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
Paula Tapiola

Turkki voisi arvioida Suomen Nato-hakemuksen erikseen, sanoo Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu. Hän huomauttaa, että Turkilla on Nato-prosessin alusta asti ollut vähemmän ongelmia Suomen kuin Ruotsin kanssa.

Suomi ja Ruotsi, samoin kuin muut Nato-liittolaiset, ovat kuitenkin halunneet edistää maiden Nato-jäsenyyttä yhtäaikaisesti. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vakuutti tänään maanantaina iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että yhteinen Nato-prosessi jatkuu.

– Mielestäni olisi oikeudenmukaista tehdä ero ongelmallisen maan ja vähemmän ongelmallisen maan välillä. Turkki voisi arvioida Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset erikseen, jos Nato ja kyseiset maat tekevät asiasta päätöksen, Çavuşoğlu sanoi tiedotustilaisuudessa Ankarassa.

Turkin mielestä Ruotsi ei ole tehnyt tarpeeksi

Turkki syyttää Ruotsia siitä, ettei se ole ryhtynyt konkreettisiin toimiin Ankaran terroristeina pitämien ryhmien tukahduttamiseksi. Lisäksi Koraanien polttamiset mielenosoituksissa ovat ärsyttäneet Turkkia.

Ruotsalais-tanskalainen äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin ensin Tukholmassa ja sitten Kööpenhaminassa Turkin suurlähestystöjen läheisyydessä.

Viime maanantaina Turkki katkaisi kolmikantaiset Suomen, Ruotsin ja Turkin väliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksien ratifioinnista.

Çavuşoğlu totesi, että Ruotsi on ottanut joitakin askelia edistääkseen Nato-jäsenyyttään.

– Valitettavasti se on nyt ottanut askelia taaksepäin, johtuen sellaisten ryhmien provokaatioista, jotka haluavat estää Ruotsia liittymästä Natoon.

Myös Erdoğan vihjaisi, että Suomi voitaisiin hyväksyä ensin

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan antoi eilen sunnuntaina televisioidussa puheessaan ymmärtää, että Turkki voisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymättä kuitenkaan Ruotsin jäsenyyttä.

– Jos on tarvetta, voimme antaa erilaisen vastauksen Suomen osalta. Ja kun annamme Suomen osalta tämän erilaisen vastauksen, Ruotsi järkyttyy, Erdoğan sanoi.

Hänen mukaansa Turkki on antanut Ruotsille listan 120 ihmisistä, jotka se haluaa Ruotsin luovuttavan. Turkin vaatimien ihmisten joukossa on Ruotsissa kansalaisuuden saaneita ja turvapaikan saaneita.

Lähde: AP

Suosittelemme sinulle