Hyppää sisältöön

Latitude 66 Cobalt teki varausilmoituksia Kemijärvelle ja Pelkosenniemelle – etsii kobolttia, kultaa ja kuparia

Latitude 66 Cobalt Oy on jättänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille kaksi varausilmoitusta. Alueet kattavat Kemijärvellä ja Pelkosenniemellä yhteensä 200 neliökilometriä.

Kesägeologi Ville Niikkonen tutkii maastoa.
Kesägeologi Ville Niikkonen tutkii maastoa. Kuva: Latitude 66 Cobalt
Jarno Tiihonen

Australialainen malminetsintäyhtiö Latitude 66 Cobalt on jättänyt varausilmoituksia Kemijärvelle ja Pelkosenniemelle. Kaksi varausaluetta kattavat yhteensä 200 neliökilometriä. Yhtiö etsii alueilta kobolttia, kultaa ja kuparia.

Yhtiö hakee alueille kahden vuoden varausaikaa, jolloin muut toimijat eivät voi tehdä malminetsintälupahakemuksia kyseiselle alueelle.

Yhtiö kertoo, että maastotutkimukset sisältävät aiempien geologisten karttamerkintöjen tarkentamista ja kevyttä näytteenottoa kalliopaljastumista ja lohkareista.

Mahdollisesta maaperänäytteiden keruusta ilmoitetaan alueen maanomistajille etukäteen kirjeellä.

– Noin 200 gramman painoiset maaperänäytteet kerätään lapiolla 20 cm syvyydestä. Näytteitä ei kerätä pihapiireistä eikä viljellyiltä alueilta, kertoo viestinnästä vastaava Jussi Lähde yhtiön tiedotteessa.

Alueet 10 kilometrin päässä tuntureiden huipuista

Kemijärvi kaakkoinen -niminen varausalue sijaitsee lähellä Sallan ja Posion kuntien rajaa. Aluetta halkoo Jumiskojoki. Varausalue on rajattu niin, että se ei ulotu kymmentä kilometriä lähemmäksi Suomutunturin huippua. Varausalueen koko on 47,75 neliökilometriä.

Kemijärvi pohjoinen -niminen varausalue muodostuu kolmesta alueesta. Kaksi alueista sijaitsee Kemijärvellä ja yksi sekä Kemijärven että Pelkosenniemen alueella. Alueet sijaitsevat Oinaan, Tapionniemen ja Javaruksen kylien läheisyydessä sekä Kemijärven ja Pelkosenniemen raja-alueella.

Kemijärvi pohjoinen -varausalueen yhteenlaskettu koko on 152,53 neliökilometriä, josta 15,85 neliökilometriä sijaitsee Pelkosenniemellä.

Kartassa näkyvät Latitude 66 Cobaltin uudet varausalueet kemijärvellä ja Pelkosenniemellä.
Latitude 66 Cobaltin uudet varaukset. Kuva: Latitude 66 Cobalt

Kylät sekä niiden läheisyydessä olevien vesistöjen ranta-alueet on rajattu varausalueen ulkopuolelle. Se ei myöskään ulotu kymmentä kilometriä lähemmäksi Pyhätunturin huippua.

Latitude 66 Cobaltilla on Kemijärvellä aikaisempia malminetsintälupahakemuksia 35 neliökilometrin alueilla. Pelkosenniemellä yhtiöllä ei ole aiempia voimassa olevia varausalueita tai malminetsintälupahakemuksia.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle