Hyppää sisältöön

Pihabongauksessa havaittiin ennätysvähän metsätiaisia, lähes kateissa olivat urpiaiset ja tavallista vähemmän nähtiin myös peippoja

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman 18. kerran. Harvinaisin laji oli Hangossa nähty pikkusirkku.

Hömötiainen.
Uhanalaisia hömötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kuva: Risto Salovaara / Yle
Jaana Hevonoja

BirdLife Suomen mukaan viikonlopun vuotuisen pihabongauksen tulokset kertovat karua kieltään metsätiaisten alamäestä. Töyhtötiaisia on vain kerran ollut vielä vähemmän kuin nyt. Sekä kuusitiaisia että erittäin uhanalaisia hömötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Hömötiaiskannan arvioidaan BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivasen mukaan pienentyneen yli 50 prosenttia viimeisen kolmen sukupolven eli reilun kymmenen vuoden aikana. Tuorein Suomen kannanarvio on 440 000 - 670 000 paria.

– Viimeisin Euroopan kannanarvio on 7 000 000 – 12 700 000 paria, josta valtaosa pesii Venäjällä. Myös Euroopan kanta arvioidaan kokonaisuudessaan väheneväksi. Suomessa pesii noin neljäsosa EU:n alueen kannasta, Toivanen kertoo.

BirdLifen kertoo, että tilhiä ja räkättirastaita nähtiin hyvin vähän kehnon marjatilanteen vuoksi. Lähes kateissa olivat urpiaiset, ja tavallista vähemmän havaittiin muun muassa peippoja ja järripeippoja.

Nyt ilmoitetut alustava tulokset perustuvat runsaan 10 000 paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 99 lintulajista ja lähes 400 000 lintuyksilöstä. Harvinaisin laji oli Hangossa nähty pikkusirkku.

Hyviä uutisia tuli muun muassa punatulkkujen ja tikkojen osalta

Punatulkkuja havaittiin odotetusti runsaasti. Ainoastaan viime vuonna niitä havaittiin vielä enemmän. Tikoilla on hyvä talvi. Ennätysrunsaita lajeja olivat muun muassa käpytikka ja harmaapäätikka, ja palokärkiä sekä uhanalaisia valkoselkätikkoja on vain kerran havaittu enemmän kuin nyt.

Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Havaintoja voi ilmoittaa perjantaihin 3. helmikuuta saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi (siirryt toiseen palveluun). Tuloksia päivitetään BirdLifen verkkosivuille, ja lopullinen yhteenveto julkaistaan helmikuun aikana.

Pihabongauksessa tarkkaillaan vuosittain tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa, BirfLife kertoo. Samalla kerätään tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.

Juttua tarkennettu 30.1. klo 18.20 tarkennetuilla tiedoilla Suomen hömötiaiskantojen määristä.

Suosittelemme sinulle