SDP:n ja kokoomuksen varapuheenjohtajat tyrmäävät perussuomalaisten tuoreet linjaukset työperäisestä maahanmuutosta.
Perussuomalaisten mukaan Suomen ei tulisi sallia työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta, ellei kyse ole koulutetuista henkilöistä korkean lisäarvon työpaikkoihin. Työluvan edellytyksenä olisi puolueen mukaan oltava Suomen mediaanipalkkaa vastaavat ansiot.
– Täysin Suomea näivettävä näkökohta, että tänne ei saisi tulla töihin. Ja ihmisarvoa alentavaa puhua halpatyövoimasta, kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen sanoo.
SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä perussuomalaisten linjaus ei ole realismia.
– Fakta on se, että me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Meillä ei ikävä kyllä väki Suomessa riitä ja tilanne uhkaa heikentyä jatkuvasti, Mäkynen sanoo.
Nykyinen Sanna Marinin (sd.) hallitus asetti tavoitteekseen työperäisen maahanmuuton kaksinkertaistamisen vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa 50 000 työperäistä maahanmuuttajaa.
Ensi kevään hallitusneuvotteluissa lyötäneen pöytään entistä kunnianhimoisempia lukuja.
Työperäisen maahanmuuton lisäämisestä onkin muodostumassa yksi ensi vaalikauden keskeisistä kysymyksistä. Kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta ovat valmiita nojaamaan ulkomailta tulevaan työvoimaan, kun kotimaista huoltosuhdetta ja työvoimapulaa pitäisi lähteä korjaamaan.
Perussuomalaiset sen sijaan keskittyisi Suomessa jo olevan työvoiman parempaan työllistämiseen.
”Yrityksissä on nyt tarvetta kaikenlaisille tekijöille”
Kokoomuksen Valtosen mukaan työperäinen maahanmuutto on Suomelle elinehto, sillä moni suomalaisyritys ei pysyisi pystyssä ilman muualta tulevia työntekijöitä.
Eikä kyse ole nyt hänen mukaansa siitä, että Suomeen tulisi saada vain huippuosaajia Länsi-Euroopasta.
– Kun katsoo suomalaista yrityskenttää, on työvoimapula valtava sekä julkisella että yksityisellä puolella. Jos nyt ei hirveästi liioittele, niin muutama kymmenen prosenttia ravintoloista ei pyörisi, jos meillä ei olisi muualta tulevia ihmisiä tekemässä sitä arvokasta työtä. Ja sama pätee moneen hoivapaikkaan, Valtonen sanoo.
Sdp:n Mäkynen on Valtosen kanssa samoilla linjoilla.
– Kyse ei ole siitä, puhutaanko korkeammin tai matalammin koulutettujen työpaikoista. Yrityksissä on nyt tarvetta kaikenlaisille tekijöille.
– Jo nyt tilanne on se, että yritykset joutuvat lykkäämään investointejaan, koska työvoimaa ei löydy. Onhan se selvää, että jos meillä ei ole tekijöitä, niin se on Suomen kasvulle hidaste, Mäkynen sanoo.
SDP ei luopuisi saatavuusharkinnasta
Mäkynen myöntää, ettei työperäinen maahanmuutto kuitenkaan ole mikään taikasana ongelmien ratkaisemiseksi. Hän korostaa myös työperäisen maahanmuuton valvonnan tärkeyttä.
– Työehtojen tulee olla samat ja suomalaista lainsäädäntöä ja työelämän periaatteita tulee noudattaa. Hyväksikäyttäjiä on aina, ja se pitää pystyä kitkemään, Mäkynen sanoo.
SDP on myös esittänyt, että ammattiyhdistysliikkeellä voisi olla tässä valvonnassa nykyistä suurempi rooli.
SDP ei myöskään ole valmis luopumaan työperäisen maahanmuuton saatavuusharkinnasta.
Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan sitä, että kun työntekijä hakee oleskelulupaa Suomesta TE-toimisto selvittää, olisiko avoinna olevaan paikkaan jo tarjolla työntekijää kotimaasta.
Mäkynen kuitenkin muistuttaa, että työlupa evätään tällä perusteella varsin harvoin, sillä työvoimapula koskee alaa kuin alaa.