Hyppää sisältöön

Kouvola käyttää etuosto-oikeutta ja hankkii Sairaalanmäen rakennukset yhdellä eurolla

Kaupunki perustelee päätöstä muun muassa väestönsuojatiloilla sekä alueen virkistyskäytöllä.

Entinen keuhkotautiparantola Kouvolan Kuusankoskella.
Etuostossa kaupungin omistukseen siirtyisi yhteensä 17 rakennusta. Kuva: Antro Valo / Yle
Heikki Koskinen

Kouvolan kaupunki käyttää etuosto-oikeuttaan Sairaalanmäen ja keskuslaitoksen alueisiin. Etuostossa kaupungin omistukseen siirtyy yhteensä 17 rakennusta.

Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina.

Kymsote-kiinteistöt myi alueet haminalaiselle T&T Invest oy:lle yhdellä eurolla viime vuoden lopulla. Kaupunki kuitenkin ilmoitti tammikuussa käyttävänsä etuosto-oikeutta kiinteistöihin. Kaupunki on perustellut päätöstään muun muassa alueella sijaitsevilla väestönsuojatiloilla sekä virkistysalueille kuten puistoilla.

Rakennukset ostaneen haminalaisen T&T Investin toimitusjohtaja Teijo Korpelan mukaan kaupungin etuosto-aikeet tulivat hänelle yllätyksenä. Kaupungin on etuoston jälkeen korvattava ostajalle kaupan johdosta syntyneet rahoitus- ja muut tarpeelliset kustannukset.

T&T Invest Oy ehti jo vuoden vaihteessa myydä osan kiinteistöistä eteenpäin toiselle omistuksessaan olevalle yritykselle 2 euron kauppahinnasta. Tämä kauppa purkautuu nyt kun kaupunki on päättänyt käyttää etuosto-oikeuttaan.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka on kertonut aiemmin, että tilojen tulevaa käyttötarkoitusta pohditaan etuoston toteuduttua. Kaupunki on kiinnostunut rakennuksia enemmän maa-alueista. Kaupunki perusteli päätöstään etuosto-oikeuden käyttöön esityksessään kolmella kohdalla:

  • Kaupan kohteiden alueella sijaitsee yhteiskunnan varautumista varten toteutettuja maanalaisia rakenteita.
  • Kaupan kohteet ovat kehitettäviä muuttuvan maankäytön alueita, jotka ovat tarpeen tulevaa yhdyskuntarakentamista varten.
  • Osa kaupan kohteista on jo voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu yleisiin tarkoituksiin virkistystä varten. Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu. Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki kotka@yle.fi.

Suosittelemme sinulle