Hyppää sisältöön

Lammilaisen karjatilallisen saama tuomio eläinsuojelurikoksesta lieveni hovioikeudessa

Karjatilallisen eläinsuojelurikos muuttui hovioikeudessa törkeästä perusmuotoiseksi ja ehdollinen tuomio lyheni 8 kuukaudesta 60 päivään.

Lakikirja
Miehen saama eläintenpitokielto lyheni kahteen vuoteen.
Nina Keski-Korpela

Turun hovioikeus on lieventänyt lammilaisen karjatilan omistajan saamaa tuomiota eläinsuojelurikoksesta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hänet törkeästä eläinsuojelurikoksesta, hovioikeus lievensi teon perusmuotoiseksi eläinsuojelurikokseksi.

Yhteinen rangaistus eläinsuojelurikoksesta ja jätelain rikkomisesta aleni 8 kuukaudesta 60 päivään ehdollista vankeutta.

Myös karjatilallisen saama eläintenpitokielto lyheni kahden vuoden mittaiseksi. 18. helmikuuta 2024 päättyvä kielto koskee nautaeläimiä.

Runsaasti tarkastuskäyntejä eri vuosina

Miehellä on ollut omistuksessaan ja hoidossaan noin 60–110 yksilön nautakarja. Eläinsuojeluviranomaiset tekivät karjatilalle lukuisia tarkastuskäyntejä vuosina 2018–2021. Epäselväksi jäi, kuinka montaa eläintä tarkalleen ottaen kohdeltiin huonosti, sillä tarkastusasiakirjoissa voi olla jonkin verran päällekkäisyyksiä.

Käyntien perusteella karjatilan omistaja kohteli karjaansa kaltoin. Naudoilta puuttui kuivitettu makuupaikka ja ne olivat märissä ja lantaisissa oloissa. Osalle oli kehittynyt lantapanssari.

Rikkoutuneet rakenteet aiheuttivat loukkaantumis- tai karkaamisvaaraa. Osalla eläimistä oli puutteita ravinnosta ja puhtaasta vedestä. Sairastuneiden eläinten hoitoa ja sorkkahoitoa lyötiin osin laimin.

Hovioikeus ei pitänyt tekoja tahallisina tai kokonaisuutena arvostellen törkeinä, mutta välinpitämätön ja piittaamaton suhtautuminen eläinsuojeluviranomaisten määräysten täyttämiseen ilmensi kuitenkin törkeää huolimattomuutta.

Ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 31. maaliskuuta mennessä.

Suosittelemme sinulle