Hyppää sisältöön

Suomen peruskoulujen ryhmäkoot paisuvat paikoin liian suuriksi, kun sotaa paenneet lapset opettelevat uutta kieltä

Ukrainalaisia on tällä hetkellä perusopetuksessa Suomessa noin 5 000. He kaikki tarvitsevat valmistavaa opetusta.

11-vuotias David Berestoviy opiskelee Lahdessa Harjun koulussa.
Petri Niemi

Tuhannet Ukrainasta sotaa paenneet lapset käyvät koulua Suomeen saavuttuaan.

Ukrainalainen David Berestoviy tuli Sysmään äitinsä kanssa sotaa pakoon maaliskuussa 2022 eli runsas kuukausi Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Viime syksystä alkaen hän on ollut lahtelaisen Harjun koulun oppilaana. 11-vuotias Berestoviy on juuri siirtynyt valmistavasta opetuksesta tavalliselle peruskoulun viidennelle luokalle Lahdessa.

– Tykkään opettajista ja kouluruuasta. Ukrainassa en pidä siitä, että opettajat huutavat. Täällä opettajat eivät tee sitä, Berestoviy sanoo.

Valmistavassa opetuksessa on Lahdessa tällä hetkellä noin 230 ulkomaalaistaustaista lasta ja nuorta, heistä ukrainalaisia sotapakolaisia on 140.

Ryhmäkoko pyritään Lahdessa pitämään pienenä, keskimäärin 12 oppilaassa. Suomen kielen opetus on keskiössä. Usein opetus lähtee perusteista eli kirjaimista.

– Valmistavalla luokalla opetellaan lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Tutustumme myös suomalaiseen kulttuuriin. Nyt on pelattu jääpalloa ja ensi viikolla mennään hiihtämään, sanoo valmistavan luokan opettaja Juha Johansson Harjun koulusta.

Oppilaita luokassa ala-asteella
Harjun koulun 5. luokka perehtyy mediaviikon läksyjen tarkastamiseen. Kuva: Janne Nykänen / Yle

OAJ muistuttaa luokkakokosuosituksista

Opetusalan ammattijärjestö OAJ arvioi, että ukrainalaisia on tällä hetkellä perusopetuksessa Suomessa noin 5 000. Osa lapsista ja nuorista tarvitsee valmistavaa opetusta vähintään vuoden, moni pidempään ja osa vähemmän.

Haasteita on OAJ:n mielestä ollut luokkakoossa, joka on paikoin ylittänyt opetushallituksen suositukset.

– Suurimmissa kaupungeissa on ollut paikoin todella suuria opetusryhmiä, jopa jättiluokkia, joissa on 50 oppilasta ja vain kaksi opettajaa, kertoo maahanmuuttajien koulutuksesta ja opettajankoulutuksesta vastaava erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen.

Kuntien kannattaa perustaa valmistavan opetuksen ryhmiä, Lyhykäinen sanoo. Ukrainasta ja muistakin maista on tulossa lisää lapsia.

Lyhykäisen mukaan kuntien on itse varmistettava, että valmistavaa opetusta antaa perusopetukseen kelpoinen opettaja, koska tätä ei ole asetuksessa määritelty.

– Tarvitsemme uudistuksen kelpoisuusasetukseen valmistavan opetuksen opettajille.

Myös lakia pitäisi Lyhykäisen mukaan muuttaa niin, että valmistavasta opetuksesta tulisi oppilaan subjektiivinen oikeus.

Opetuksen suunnittelija Pasi Salmi Lahden kaupungilta katsoo suoraan kameraan.
Pasi Salmi sanoo, että Lahdessa toimii nyt liki 20 valmistavan opetuksen ryhmää. Ukrainalaisten tulo on moninkertaistanut ryhmien määrää. Kuva: Petri Niemi / Yle

Etäkoulu Ukrainaan voi kuormittaa

Osa ukrainalaisista lapsista tai nuorista suorittaa myös kotimaansa kursseja etänä Suomesta.

– Ensin käydään päivällä valmistavassa oppimassa suomen kieltä, sitten ”online”-koulussa vielä kotimaan opintoja. Tämä voi tuoda haasteita lasten jaksamiseen, sanoo kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen suunnittelija Pasi Salmi Lahden kaupungilta.

Salmi kertoo, että opettajat ja lasten huoltajat ovat sopineet esimerkiksi tenttipäivistä, jolloin oppilas voi olla pois valmistavasta opetuksesta.

OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen toivoo, ettei etäkoulu irrota lapsia suomalaisesta yhteiskunnasta.

– Jos lapsi tai nuori käy Ukrainaan vielä koulua, on kuntien hyvä huomioida, että lapsille järjestetään harrastustoimintaa. Näin he löytävät kavereita ja pääsevät integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4.2.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle