Hyppää sisältöön

Nyrkkeilyliitto muutti jälleen kantaansa – suomalaisurheilijat voivat osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, mutta eivät ottele venäläisiä vastaan

Nyrkkeilyliitto julkaisi maanantaina tuoreen kantansa suomalaisurheilijoiden osallistumisesta kansainvälisiin kilpailuihin, joissa he kohtaavat mahdollisesti venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita.

Nyrkkeilyhanskat, kuvituskuva
Kuva: Getty Images/iStockphoto
Hinni Hirvonen

Suomen nyrkkeilyliitto julkaisi maanantai-iltana tiedotteen, jossa se selvensi jälleen kantaansa kansainvälisiin kilpailuihin. (siirryt toiseen palveluun)

Nyrkkeilyliiton mukaan suomalaisnyrkkeilijät voivat nyt osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, mutta eivät ottele venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita vastaan.

– Niissä (venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisissa kohtaamisissa) annetaan aina luovutusvoitto, Nyrkkeilyliiton hallituksen varapuheenjohtaja Jenni Karjalainen kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Nyrkkeilyliiton kanta on muuttunut useaan otteeseen. Alun perin se ilmoitti boikotoivansa kilpailuja (siirryt toiseen palveluun), joihin osallistuvat venäläiset ja valkovenäläiset. Tammikuun 10. päivä liitto tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että huippunyrkkeilijät voivat kamppailla olympiakarsinnoissa ja arvokilpailuissa myös venäläisiä ja valkovenäläisiä vastaan, mutta muissa turnauksissa näiden kahden maan kansalaisia kohdatessaan suomalaiset antavat luovutusvoiton.

Viime perjantaina liitto kertoi, ettei Venäjä-boikottia olla purkamassa, eikä se ole lähettämässä joukkuetta Intiassa maaliskuussa käytäviin naisten MM-kisoihin.

– Tämä tuli julkisuuteen vähän huonosta kulmasta, ja ihan omasta syystämme. Tunnustamme, että sekä prosessi että viestintä epäonnistuivat, Karjalainen myöntää.

– Alun perin tammikuun alun päätöksessä oli tarkoitus tehdä linjaus, että puretaan ehdoton osallistumiskielto kansainvälisiin kilpailuihin. Mutta koska prosessi ja viestintä epäonnistuivat, asia lähti villillä jalalla julkisuudessa liikkeelle. Kyseessä ei ole, että olisimme boikottia varsinaisesti purkamassa tai päätöksiämme pyörtämässä.

Liitto kertoo käyneensä aktiivisesti keskusteluita niin Olympiakomitean kuin Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Karjalaisen mukaan Nyrkkeilyliitto tukee yhä Suomen olympiakomitean kantaa. Suomalaisnyrkkeilijät eivät lähde Venäjälle eikä Valko-Venäjälle eikä vastaavasti sieltä tule nyrkkeilijöitä Suomeen kilpailuihin.

Perjantainen päätös olla lähettämättä joukkuetta Intiassa käytäviin naisten MM-kisoihin on pysynyt niin ikään samana.

Umar Kremlev.
Kansainvälisen nyrkkeilyliitto on venäläisjohdossa. Umar Kremlev on liiton puheenjohtaja. Kuva: Imago Images / Newspix / All Over Press

Nyrkkeilijät ovat hankalassa tilanteessa, sillä Kansainvälisen nyrkkeilyliiton puheenjohtajana toimii venäläinen Umar Kremlev, joka tunnetaan läheisistä väleistään Vladimir Putiniin. Venäläisiä ja valko-venäläisiä urheilijoita siis nähtäneen kansainvälisissä nyrkkeilykilpailuissa.

Karjalainen kertoo liiton yrittäneen tasapainotella haastavassa tilanteessa.

– Olisi hankala tilanne, jos me nyrkkeilyliittona kieltäisimme urheilijoiltamme osallistumisen kansainvälisiin kilpailuihin, etenkin kun olympialaiset ovat tulossa ensi vuonna. Samaan aikaan meidän on pysyttävä yhteisrintamassa ja lisättävä painetta, jotta saisimme kohtuuttoman hyökkäyssodan päättymään. Nyt olemme linjassa kansainvälisten verrokkimaiden, esimerkiksi Ruotsin kanssa, Karjalainen kertoo.

Karjalainen uskoo, ettei tilanne ole heti helpottumassa.

– Tietysti toivotaan, että Suomen ja Pohjoismaiden tukema yhteisrintama ja ajatus siitä, että aika ei ole kerta kaikkiaan oikea venäläisten osallistumiselle urheilukilpailuihin, pitäisi, mutta valitettavasti näyttää siltä, että olemme jäämässä vähemmistöön. Mutta sitten pidämme kannoistamme vähemmistönä kiinni niin pitkään kuin mahdollista.

Karjalaisen mukaan Nyrkkeilyliitto tekee parhaansa, jotta lajia saataisiin tervehdytettyä myös kansainvälisellä tasolla. Keskusteluita on käyty myös uuden liiton perustamisesta.

– Taustakeskusteluita samanmielisten maiden kanssa on käyty. Keskustelut tiivistyivät tietääkseni merkittävästi viime vuonna hyökkäyssodan alettua. Nämä ovat tietysti pitkän tien päässä, mutta toivottavasti keskustelut johtavat jossain kohtaa siihen, että saataisiin myös nyrkkeilylle kansainvälinen lajiliitto, jota urheilijatkin kunnialla kehtaavat edustaa, josta voi olla ylpeä ja joka tukee lajia, eikä esimerkiksi poliittisia eri maiden pyrkimyksiä.

Suomalaisnyrkkeilijöiden osallistuminen kilpailuihin, joissa on mahdollisesti mukana myös venäläisurheilijoita, on herättänyt hurjasti tunteita. Karjalainen kertoo liiton saaneen jopa tappouhkauksia.

– Toivoisin sodan vastustamisen pysyvän rauhan asialla.

Suosittelemme sinulle