Hyppää sisältöön

Jukka Jalonen valitsi viisi ensikertalaista SM-liigasta Ruotsin turnaukseen – ”Kun pystyy onnistumaan SM-liigassa, niin pärjää myös EHT-tasolla”

Polvileikkauksesta toipuva Leijonien päävalmentaja seuraa kotisohvalta helmikuun Ruotsin EHT-turnauksen.

Jukka Jalonen coachar.
Kuvassa Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press
Timo Uusitalo,
Samu Saatsi

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen ykkösvalmentaja Jukka Jalonen puuttuu Leijonien vaihtopenkiltä, kun ensi viikolla 9.–12. helmikuuta pelataan Ruotsin EHT-turnaus.

Polvileikkauksen jäljiltä itseään kuntouttavan Jalosen mukaan hommat hoituvat Zürichissä ja Malmössä ilman hänen läsnäoloansa.

– Reilut 30 vuotta olen valmentanut, ja nyt on ensimmäinen kerta, etten pääse joukkueen mukaan, kun olen joko kipeä tai toipilas. Mikko Manner ottaa minun vastuuvalmentajan ruudun ja peluuttaa hyökkääjiä, ja videovalmentaja Janne Hietaniemi tulee vaihtoaitioon puolestaan ”Mamban” tilalle. He vastaavat molemmat ylivoimasta, joka yleensä on Mannerin käsialaa, Jalonen opastaa.

– Uskon, että tämä ”fiksaus” vain motivoi poikia lisää. Mielenkiintoista nähdä, miten itselläni pysyy pää kylmänä kotisohvalla, kun oma joukkue pelaa, hymähtää Jalonen etäyhteyden päässä.

Jalonen valitsi A-maajoukkueeseen kuusi ensikertalaista. SM-liigasta mukaan pääsivät maalivahti Juha Jatkola (KalPa), puolustajat Valtteri Pulli (TPS) ja Nikolas Matinpalo (Ässät) sekä hyökkääjät Juha Jääskä (HIFK) ja Julius Mattila (Lukko). Ruotsin SHL:n sarjakakkosen Växjön riveistä kelpuutettiin hyökkääjä Kalle Kossila.

– Joukkue on taas hyvä, ja kun mukana on uusia pelaajia, niin totta kai olisi kiva nähdä heitä myös siinä päivittäisessä arjessa. Saan informaatiota valmennus- ja johtoryhmältä siitä, miten pelaajat ovat suoriutuneet. Nyt pitää kysellä vain enemmän. Pelaajien otteet pelistä näen telkkarista, muu seuraaminen jää muiden harteille, Jalonen toteaa.

Jalonen iloitsee SM-liigan nykyilmeestä

Jalonen on tyytyväinen ja samalla iloinen SM-liigan puolesta, kun yleisö on löytänyt viime aikoina hyvin lehtereille ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kiivaana.

– Minä olen pitänyt tämän hetken SM-liigan tilannetta parempana kuin ehkä moni muu. Katson asiaa tuotteen, pelaajien ja pelin perspektiivistä. Se oli jo alkusyksystä erittäin hyvää, ja nyt yleisökin on sen huomannut. Mikä sen hienompaa!

Juha Jatkola med hjälmen mot pannan.
KalPan Juha Jatkola on torjunut Nuorten Leijonien maalivahtina MM-turnauksessa. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

– Uskon, että Liigassa tulee hieno kevät ja kamppailu playoffs-paikoista. Niistä on tulossa huikeat karkelot. Mukana on monta joukkuetta, jotka kamppailevat ihan viimeiseen asti mestaruudesta. Kukaan ei tiedä vielä, kuka on selkeä suosikki, koska nyt on mukana monta seuraa, jotka voivat ottaa ”pojan” kotiin, mikäli saavat kaikki palaset loksahtamaan paikalleen, makustelee Jalonen.

Leijonilla on Ruotsin turnauksessa 12 pelaajaa, jotka ovat olleet jommassakummassa kauden aiemmassa EHT-turnauksessa mukana. Tätä kautta peilatessa mukana on 15 uutta pelaajaa, joista kuusi on täysin keltanokkapelaajia.

– Hyviä, uusia ja nuorehkoja debytantteja. Kun pystyy onnistumaan SM-liigassa, niin pärjää myös EHT-tasolla. Se on tullut huomattua kahden ensimmäisen turnauksen aikana.

Paljon matkustamista

Leijonat kohtaa ensi viikon torstaina Zürichissä Sveitsin ja matkustaa sen jälkeen Ruotsiin. Malmössä vastaan asettuu ensin Tshekki ja heti seuraavana päivänä isäntämaan kruunupaidat.

Jääkiekkomaajoukkue on voittanut tällä kaudella vain kaksi ottelua kuudesta EHT-koitoksesta.

Jalosen mukaan optimitilanne olisi se, että pelit pelattaisiin samassa paikassa alusta loppuun asti. Turnaus on kuitenkin sen verran lyhyt, ettei matkustamisella ole menestysvalmentajan mukaan isoa merkitystä.

Petteri Lindbohm missar en straff.
Puolustaja Petteri Lindbohm (vas.) osallistuu kauden toiseen EHT-turnaukseen. Kuva: All Over Press

– Maanantai-iltana mennään Sveitsiin ja ollaan siellä perjantaihin saakka. Vaikka tämä on Ruotsin turnaus, niin enemmän me olemme Sveitsissä. Vähän se ehkä fyysiseen puoleen vaikuttaa, mutta ei tässä ehdi väsyä tai tulla univelkoja. Henkisellä puolella eroa voi ottaa toisaalta kiinni, tuumii Jalonen.

Helmikuun turnauksen jälkeen Euroopassa pelaavista suomalaisista on Jalosen ynnäyksen mukaan kartoitettu viisi maalivahtia ja 64 kenttäpelaajaa.

– Silloin meillä on päivitetty, ketkä pelaajista ovat ajankohtaisia koti-MM-turnausta ajatellen.

NHL-tarkkailumatka maaliskuussa

Maaliskuussa Jalonen, GM Jere Lehtinen ja mahdollisesti valmentaja Ari-Pekka Selin lähtevät lähes kahden viikon mittaiselle NHL-pelaajien tarkkailumatkalle rapakon taakse.

– Menestyminen arvoturnauksissa vaatii, että meidän parhaita pelaajia on tullut ainakin muutama NHL:stä, Jalonen muistuttaa.

Jukka Jalonen och Jere Lehtinen under en pressträff.
Jukka Jalonen ja Jere Lehtinen matkustavat Pohjois-Amerikkaan tarkkailumatkalle maaliskuussa. Kuva: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press

– Ohjelma Pohjois-Amerikkaan on vielä pikkuisen auki. Nyt katsotaan tavallaan, miten sarjataulukko siellä ”elää”. Pitää päättää, ketä me ehdottomasti haluamme nähdä ja ketkä ovat potentiaalisia kisaehdokkaita. Näemme paljon pelejä ja pelaajia, ihan niin kuin aina on ollut tapana.

Huhtikuussa Suomi aloittaa MM-leirityksen ja pelaa sen jälkeen tuplamaaottelut Norjaa, Tanskaa ja Ruotsia vastaan. Toukokuun alussa EHT-kausi laitetaan pakettiin Tshekissä vain vähän ennen 12. toukokuuta alkavaa MM-turnausta.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue puolustaa viime kevään kotikisojen MM-kultaa Tampereella ja Riiassa pelattavissa MM-kilpailuissa.

Leijonat Ruotsin EHT-turnaukseen 9.–12.02.2023:

Maalivahdit:
31 Jatkola Juha, KalPa Kuopio
32 Larmi Emil, Växjö Lakers HC, SHL

Puolustajat:
2 Rissanen Rasmus, Örebro HK, SHL
3 Pulli Valtteri, TPS Turku
13 Kemiläinen Valtteri, Tappara Tampere
18 Saarijärvi Vili, SCL Tigers, NLA
33 Matinpalo Nikolas, Ässät Pori
36 Eronen Elmeri, Timrå IK, SHL
38 Riikola Juuso, IK Oskarshamn, SHL
40 Lindbohm Petteri, Frölunda HC, SHL
52 Pelli Arttu, HPK Hämeenlinna
80 Niku Sami, JYP Jyväskylä

Hyökkääjät:
19 Savinainen Veli-Matti, Tappara Tampere
20 Ojamäki Niko, Tappara Tampere
21 Innala Jere, Frölunda HC, SHL
22 Ruotsalainen Arttu, EHC Kloten, NLA
23 Mattila Julius, Lukko Rauma
25 Ikonen Joona, Ilves Tampere
27 Kuokkanen Janne, HC Fribourg-Gottéron, NLA
28 Tikka Tommi, Ilves Tampere
29 Oksanen Ahti, IK Oskarshamn, SHL
50 Aaltonen Juhamatti, Jukurit Mikkeli
51 Jääskä Juha, HIFK Helsinki
62 Leino Robert, Örebro HK, SHL
71 Kossila Kalle, Växjö Lakers HC, SHL
74 Suomela Antti, IK Oskarshamn, SHL
76 Sallinen Jere, EHC Biel, NLA

Leijonien ottelut:

To 9.2.
Sveitsi – Suomi klo 21.15
La 11.2.
Suomi – Tshekki klo 13
Su 12.2.
Ruotsi – Suomi klo 17

Suosittelemme sinulle