Hyppää sisältöön

Kari Tapion rakastettu klassikko sai uuden herkän tulkinnan New Yorkissa asuvalta jazzlaulajalta

Korona loi kotimaiset klassikot uusiksi. Eeppi Ursinin My Finnish Soul syntyi, kun New Yorkiin muuttanut laulaja pakeni pandemiaa mökilleen ja soitti toivelauluja. Myrskyn jälkeen oli yksi niistä.

Metropolin mieletön energia vei helsinkiläislaulajan sydämen kerralla.
Matti Toivonen

Juuri kun laulaja ja säveltäjä Eeppi Ursin oli raivannut tiensä yhteen maailman musiikkipääkaupungeista, alkoi korona. Hän pakeni New Yorkista mökilleen Puumalaan.

Siellä hän aikansa kuluksi soitti pianolla ja lauloi faniensa toivomia kappaleita suorassa nettilähetyksessä.

Näistä toivekappaleista 14 on nyt tallennettu pelkän pianon ja Eeppi Ursinin taipuisan äänen voimin albumille My Finnish Soul (Suomalainen sieluni).

Mukana on iskelmiä, polkkaa, klassista ja lastenlaulukin. Puoli seiskassa jazz-taituri tulkitsi Kari Tapion Myrskyn jälkeen -kappaleen.

Edelliset viisi albumia Eeppi Ursin on säveltänyt itse. Kansakunnan sieluun syöpyneiden ikivihreiden sovitus vaati rohkeutta, vaikka vanhemmiten uskaltaisikin mitä vaan.

– Tiedän, että noinkin järkälemäisestä kappaleesta kuin Myrskyn jälkeen on tullut kysymyksiä, että mitä hitsiä, eihän sitä noin voi tehdä. Tiedän, että nämä aiheuttavat isoja tunteita. Mutta minun mielestäni musiikin tekeminen ei ole kovin vakavaa, perustelee Eeppi Ursin.

Manhattan ja rakkautta ensi silmäyksellä

Eeppi Ursin ihastui New Yorkiin jo parikymmentä vuotta sitten.

– Kun nousin metrosta Manhattanilla, se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Viitisen vuotta taaksepäin hän ryhtyi toteuttamaan unelmaansa tosissaan. Se vaati ammattilaisen apua ja rahaa.

– Päätin, että nyt tai ei koskaan. Muttei Amerikkaan noin vain mennä. Palkkasin artisteihin erikoistuneen lakimiehen, ja hän arveli, että taiteellisten ansioiden perusteella voisin hyvinkin saada green cardin eli pysyvän oleskeluoikeuden ja työluvan.

Eeppi Ursin kävi perjantaina Iisalmessa soittamassa sovituksiaan suomalaisklassikoista elävän yleisön edessä. Hän palaa Suomeen jo helmikuun lopulla laulamaan ilmavoimien big bandin solistina. My Finnish Soulin kappaleet esitetään Helsingissä 2. maaliskuuta Koko Jazz -klubilla.

Katso Eeppi Ursinin vierailu maanantain 30. tammikuuta 2023 Puoli seiskassa kokonaan tästä.

Myrskyn jälkeen -tulkinta alkaa kohdasta 10:16. (Ohjelma on nähtävissä vain Suomessa taitoluistelukuvan tekijänoikeusrajoituksen takia.)

Suosittelemme sinulle