Hyppää sisältöön

Suomi ei sulje pois vaihtoehtoa edetä Natoon eritahtisesti Ruotsin kanssa, sanoo tutkija

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Matti Pesun mukaan Suomi maksimoi nyt liikkumavaraansa epävarmassa poliittisessa tilanteessa.

Alina Mäkynen

Suomi ei sulje pois vaihtoehtoa, jossa se etenisi Nato-ponnistuksessaan eritahtisesti Ruotsin kanssa, arvioi Ulkopoliittisen insitituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.

Kyse on siitä, että Suomi maksimoi liikkumavaransa, eikä sulje mitään [vaihtoehtoja] ulos, koska tilanne voi elää suuntaan tai toiseen. Se on viisasta politiikkaa.

Pesu kertoi maanantain A-studiossa, että hänen tulkintansa perustuu presidentti Sauli Niinistön lausuntoihin Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr. ) kommentteihin.

Lue lisää: Haavisto: Suomella on kärsivällisyyttä odottaa Naton jäsenyyttä, ja sitä lisäävät useiden maiden antamat turvatakuut

Haavisto kertoi maanantaisessa tiedotustilaisuudessaan, että Suomen ratifiointi voitaisiin tehdä Turkissa jopa ennen maaliskuun loppua. Silti hänestä olisi edelleen tärkeää, että Nato-jäsenyyshakemuksissa edettäisiin yhtä aikaa Ruotsin kanssa.

Turkin kanta Suomen Nato-jäsenyyteen näytti muuttuneen viikonloppuna, jolloin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyden ilman Ruotsia.

Matti Pesun arvion mukaan Suomen poliittisessa johdossa aistittiin viikonloppuna, voisiko Nato-prosessiin liittyvä ”peli olla muuttumassa”.

– Ulkoministeriön tiedotustilaisuudesta sai käsityksen, että joitain asioita on liikkeellä, mitä ei ulospäin nähdä, Pesu analysoi.

Katso koko A-studion lähetys täältä.

Voit keskustella artikkelista tiistaihin kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle