Hyppää sisältöön

Asuntokauppa lähtenyt nousuun kiinteistövälittäjien kyselyn mukaan

Kauppahinnoissa on näkynyt lievää laskua, mutta ei romahdusta.

Henkilö katsomassa myynnissä olevaa kerrostaloasuntoa.
SKVL:n mukaan kyselyt myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi ja myös kauppoja tehdään nousevaan tahtiin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT

Suomen Kiinteistövälittäjien (SKVL) jäsenkyselyn mukaan asuntokauppa on lähtenyt alkuvuodesta nousuun viime vuoden lopun hiljaiselon jälkeen.

Koko Suomen alueella noin kolmasosa vastaajista raportoi kasvua kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen ja omakoti- sekä paritalojen kauppamäärissä. Yli puolet vastaajista kertoo ostajien yhteydenottojen määrän kasvaneen.

– Ennustimme kuukausi sitten, että alkuvuonna kauppamäärät laskisivat vielä joulukuusta. Nyt täytyy ilolla todeta, että lasku on pysähtynyt ja nousu on alkamassa, sanoo tiedotteessa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Toteutuneissa kauppahinnoissa on SKVL:n mukaan ennustetusti nähty lievää laskua, mutta ei romahdusta. SKVL:n jäsenkysely tehtiin tammikuun viimeisellä viikolla.

Tilastokeskuksen tuoreimman luottamustutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus nousi mutta oli yhä yleisesti ottaen heikkoa tammikuussa. Asunnon ostoaikeita oli kuitenkin tavallista enemmän. Asunnon ostoa tai talon rakentamista vuoden sisään harkitsi 14 prosenttia.

– Tämä on taso, josta lähdettiin juuri ennen koronaa alkuvuonna 2020, sanoo Mannerberg.

Suosittelemme sinulle