Hyppää sisältöön

Pietarsaaren kaupunginhallitus äänesti 7-4: uusi koulurakennus ruotsinkielisille alakoululaisille

Jos Pietarsaaren kaupunginhallituksen päätös pitää myös valtuustossa, kaupunki rakentaa uuden koulun ruotsinkielisille 1-5 luokan oppilaille.

Bonäsin koulu Pietarsaaressa.
Bonäsin koulun tontti on ensimmäinen vaihtoehto uudelle koululle. Arkistokuva. Kuva: Yle/Kjell Vikman
Heini Holopainen

Kaupunginhallitus päättyi kouluratkaisuun äänestyksen jälkeen.

Kaupunginjohtajan pohjaesitys ruotsinkielisestä koulusta sai 7 ääntä (Snellman, Jungell, Brännkärr-Friberg, Sandlin, Brännbacka-Brunell, Holmgård, Sjölund) ja SDP:n Ulla Hellénin vastaesitys (Hellén, Isokoski, Björklund, Sipinen) suomenkielisestä koulusta (yhtenäiskoulu Pursisalmeen) sai 4 ääntä.

Koulun suunnitteluun päätettiin varata 250 000 euroa.

Pietarsaarella on vähenevään oppilasmäärään nähden liikaa koulurakennuksia, jotka ovat huonokuntoisia ja eri puolilla kaupunkia. Kaupunki on pohtinut kouluverkkoa jo vuodesta 2019.

Tällä kertaa pöydällä oli viisi eri ehdotusta, joista kolme olisi tarkoittanut uuden koulun rakentamista suomenkielisille koululaisille.

Kahdessa niistä uusi rakennus olisi tullut Etelänummen tontille vuosiluokille 0-9. Niiden erona olisi ollut se, että toisessa ehdotuksista vanha koulu olisi purettu ja toisessa säilytetty.

Suomenkielisille lapsille ehdotettiin myös uutta koulua Pursisalmen tontille. Silloin olisi rakennettu yhtenäiskoulu 0-9 vuosiluokille ja purettu vanha koulurakennus.

Oppilaiden vanhemmille lähetetyssä kyselyssä suomenkieliset perheet eivät kannattaneet yhtenäiskoulun rakentamista Etelänummelle.

Nyt kun päätökseksi tuli rakentaa uusi koulu ruotsinkielisille oppilaille, aikomus on, että suomenkielisten 0-5 luokkien oppilaiden opetus jatkuu aluksi Länsinummella ja Itälässä, mutta keskittyy jatkossa Länsinummelle.

Varhaiskasvatus taas jatkunee Vestersundsbyn koululla. Sille saatetaan suunnitella uutta rakennusta Itälään.

Kaupunginjohtajan hyväksytty esitys ei ottanut kantaa siihen, rakennetaanko uusi ruotsinkielisten lasten koulu Bonäsin vai Vestersundbyn koulun tontille.

Kaupunginhallituksen esityksen saa seuraavaksi käsiteltäväkseen kaupunginvaltuusto.

Suosittelemme sinulle