Hyppää sisältöön

Karja syö lintuvesien rannat kuntoon: sopivia alueita löytyi Pirkanmaalta 320 hehtaaria

Ely-keskus kartoitti kesällä ja syksyllä 19 pirkanmaalaisen lintuvesikohteen sopivuutta. Laidunnettavaksi kelpoisia kohteita löytyi 14 vesistön rannoilta.

Jääskelän tilan lehmät päästettiin ulkolaitumelle. Kuvassa lehmä tuijottaa suoraan kameraan.
Arkistokuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Jouni Tanninen

Lintuvesiä voidaan kunnostaa myös laiduntamalla karjaa ranta-alueilla. Pirkanmaan ely-keskus kertoo tiedotteessaan löytäneensä tähän mennessä 320 hehtaaria laiduntamiseen sopivia rantoja.

Kartoitetut lintuvedet ovat runsaskasvuisia järviä, jotka on liitetty osaksi Natura-verkostoa. Umpeen kasvaminen on monessa paikassa ongelma.

– Puolet Suomen vesi- ja rantalintulajeista on uhanalaisia pääasiassa kosteikkojen rehevöitymisen ja umpeenkasvun seurauksena, toteaa lintuvesikoordinaattori Maria Yli-Renko Pirkanmaan ely-keskuksesta.

Sopivan alueen tulee olla avoin tai puoliavoin tai ainakin sellaiseksi kunnostettava. Karjalle pitää tietysti olla sopivaa rehua ja pinta-alan täytyy riittää laidunnukseen.

Maanomistajat ja karjankasvattajat ovat olleet elyn mukaan rantalaiduntamisen ideasta kiinnostuneita. Taloudellista tukea muun muassa aitaamiseen sekä jatkohoitoon on mahdollista saada, jos paikka sopii ja maanomistajat sekä karjatilalliset haluavat lähteä mukaan.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle