Hyppää sisältöön

Suomi on maailman toiseksi vähiten korruptoitunut maa, sanoo selvitys – katso, ketkä ovat pahnanpohjimmaisina

Suomella on kuitenkin haavoittuvuuksia, joita mittari ei huomioi. Turvallisuuspolitiikan korruption torjunnassa Suomi on vain keskikastia.

Kuvassa on Aleksanterinkatu Helsingissä syyskuussa 2020.
Vuoden 2022 indeksi arvioi Suomen toiseksi vähiten korruptoituneeksi maaksi maailmassa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Teija Santaharju

Tanska, Suomi ja Uusi-Seelanti ovat maailman vähiten korruptoituneita maita, sanoo järjestö.

Kansainvälinen korruptionvastainen järjestö Transparency International on julkaissut vuosittaisen Corruption Perception Indexin (CPI) tulokset.

Vuoden 2022 indeksi arvioi Suomen toiseksi vähiten korruptoituneeksi maaksi maailmassa. Suomi sai indeksissä 87 pistettä sadasta mahdollisesta pisteestä. CPI:n kärjessä on tänä vuonna Tanska, joka on kolme pistettä Suomea edellä.

Transparency Internationalin Suomen osasto huomauttaa, että indeksi kuvaa korruptiotilannetta hyvin rajatusti.

– Suomella on huomattavia haavoittuvaisuuksia korruptiontorjunnassa, joita kansainvälinen Corruption Perception Index ei huomioi. Erityisesti rakenteelliset korruptioriskit saattavat jäädä indeksissä huomioimatta, toteaa Transparency Internationalin Suomen-osaston hallituksen puheenjohtaja Ilkka Penttinen Fouto.

Hyvästä tuloksesta huolimatta muut Transparency Internationalin arviot ovat alleviivanneet Suomen heikkouksia esimerkiksi turvallisuuspolitiikan ja ulkomaankaupan korruptioriskien tunnistamisessa.

Turvallisuuspolitiikan korruptiossa Suomi on keskikastia

Transparency Internationalin Defence & Security -osasto arvioi turvallisuuspolitiikkaan keskittyvässä Government Defence Integrity Indexissä vuonna 2021 Suomen sijoittuvan turvallisuuspolitiikan korruptioriskien osalta keskikastiin.

Myös OECD:n lahjonnanvastaisten suositusten toimeenpanoa arvioiva Exporting Corruption -raportti totesi Suomella olleen huomattavia puutteita sekä lainsäädännön että korruptionvastaisten toimenpiteiden osalta.
– Nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa uskottava korruptiontorjunta on välttämätöntä myös maanpuolustuksen kannalta. Viimeisen vuoden aikana suomalaiset poliitikot ovat osoittaneet olevansa kiusallisen huonoja arvioimaan korruptioriskejä omassa toiminnassaan etenkin ulkopoliittisesti herkillä alueilla, Penttinen Fouto sanoo.

Hyvä menestys CPI-indeksissä ei tarjoa hyvää suojaa, mikäli lainsäädännössä, korruptionvastaisissa toimissa ja poliittisessa kulttuurissa on huomattavia aukkoja, hän arvioi.

Voit keskustella aiheesta 1.2. kello 23:een saakka.

Juttuun lisätty kello 10.01 taulukko, jossa ovat eniten ja vähiten korruptoituneet maat.

Katso myös Marja Sannikka -ohjelman jakso ”Suomessako ei ole korruptiota?” huhtikuulta 2021:

Suosittelemme sinulle