Hyppää sisältöön

THL selvitti: Etelä-Karjalassa käytetään runsaasti terveyspalveluja ja huonokuntoiset ikääntyneet kuormittavat päivystystä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksestä käy ilmi, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjissä on runsaasti ikääntyneitä, pienituloisia sekä päihdeongelmasta kärsiviä.

Fysioteraeutti ohjaa vanhusta tasapainopelin pelaamisessa.
THL nostaa Etelä-Karjalan terveyspalveluista esille kuntoutustoiminnan, jota kehitetään aktiivisesti. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Tanja Hannus

Terveydenhuollon päivystyspalvelujen käyttö on runsasta Etelä-Karjalassa.

Päivystystä kuormittavat työikäiset ja päivystykseen toistuvasti palaavat huonokuntoiset ikääntyneet, joilta puuttuu jatkohoitopaikkoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelut vuonna 2020.

Selvityksestä käy ilmi, että Etelä-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvitsijoissa on runsaasti ikääntyneitä, pienituloisia sekä alkoholiongelmasta kärsiviä miehiä.

Myönteistä on se, että kuntoutustoimintaa on aktiivisesti ja esimerkiksi etäkuntoutusta laajennetaan.

Selvityksessä nousee esille myös se, että palkkaharmonisoinnin takautuvat kulut kurittivat voimakkaasti Eksoten vuoden 2020 taloutta ja nostivat kuntien sote-kustannuksia.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on yhteiset sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmät. Sosiaali- ja terveyspiiri Eksote oli edelläkävijä tietojohtamisessa, kun kustannus-, toiminta- ja henkilöstöresurssitiedot on yhdistetty jo vuosien ajan.

Suosittelemme sinulle