Hyppää sisältöön

Leppävirran Riikinnevalle kaavaillaan satojen miljoonien eurojen investointeja vihreään energiaan

Riikinnevan aluetta pidetään sopivana aurinkoenergian ja biokaasun tuottamiseen, tuulivoimatoimintaan, tekstiiliteollisuuteen ja vedyn jatkojalostamiseen.

Riikinnevan jätteenpolttolaitoksen rakennuksen seinässä lukee Riikinvoima.
Riikinnevalla toimii tällä hetkellä jätteenpolttolaitos. Kuva: Antti Karhunen
Jukka Eskanen

Leppävirralla sijaitsevasta Riikinnevan kiertotalousalueesta kaavaillaan vihreän energian lippulaivaa. Pohjois-Savon maakuntahallitus on myöntänyt 108 000 euroa tukea hankkeelle, jolla on tarkoitus edistää osaaja- ja synergiaverkoston syntymistä Riikinnevan alueelle.

Alue nähdään sopivan aurinkoenergian ja biokaasun tuottamiseen, tuulivoimatoimintaan, tekstiiliteollisuuteen ja vedyn jatkojalostamiseen. Leppävirran kunnan ja Varkauden elinkeinoyhtiö Navitas Kehityksen mukaan tuotantokeskittymä on herättänyt jo vahvaa kiinnostusta eri toimijoissa.

Toteutuessaan investointien arvioidaan olevan 300–500 miljoonaa euroa ja niiden kokonaisvaikutus Pohjois-Savoon sekä Itä-Suomeen voi olla jopa miljardi euroa.

Riikinnevan alueella on toiminut jo vuodesta 2017 lähtien ekovoimalaitos. Siellä poltetaan energiaksi 59 kunnan alueelta saapuvat vajaan 700 000 asukkaan yhdyskuntajätteet.

Wega Group tekee parhaillaan selvitystä biokaasulaitoksesta, joka hyödyntäisi polttoon tulevan biojätteen ja lähialueiden peltobiomassat. Käsittelyn jälkeen osa syntyvästä mädätteestä voitaisiin palauttaa takaisin pelloille maanparannusaineeksi. Mahdollinen vetytehdas jalostaisi muun muassa Riikinvoiman ja Stora Enson voimalaitoksista talteen otettavaa hiilidioksidia synteettiseksi metaaniksi.

Suosittelemme