Hyppää sisältöön

Ehdotonta vankeutta lampaiden laittomasti tehdystä halal-teurastuksesta – pohjalaismies teurasti jopa 2 500 lammasta raa'asti

Tutkinta käynnistyi yli kaksi vuotta sitten. Yhteensä vastaajina tapauksessa oli 11 henkilöä. Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Laajan eläinsuojelurikoksen käsittely alkoi tänään tiistaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa Vaasassa, kuvassa ihmisiä istuntosalissa.
Laajan teurastusjutun käräjäkäsittely käytiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa marraskuussa. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Sari Möller,
Sebu Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut pohjalaismiehen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen lampaiden laittomasta teurastuksesta. Rikos täyttää eläinsuojelurikoksen ja törkeän eläinsuojelurikoksen kriteerit.

Lisäksi syytetty tuomitaan menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yhteensä yli 60 000 euroa. Syytetty määrätään myös eläintenpitokieltoon pysyvästi. Kielto koskee kaikkia tuotantoeläimiä.

Päätekijä on muuttanut Suomeen Irakista vuonna 2001.

Syyttäjä vaati miehelle vankeusrangaistusta ja yli 100 000 euron taloudellisen hyödyn menettämistä valtiolle. Lisäksi hänelle haettiin pysyvää tuotantoeläinten pitokieltoa.

Syytettynä yhteensä 11 henkilöä

Kyse on poikkeuksellisen laajasta lampaiden salateurastuksesta. Päätekijää syytettiin jopa 2 500 lampaan halal-teurastuksesta vuosina 2003–2020. Mukana oli myös muita eläimiä, kuten nautoja ja kalkkunoita.

Lisää: Poikkeuksellisen laajat halal-käräjät käynnistyivät Vaasassa – syyttäjä vaatii ilman tainnutusta lampaita teurastaneelle pääsyytetylle vankeusrangaistusta

Halal-teurastuksessa eläimen kurkku viilletään auki ja veret lasketaan pois sen jälkeen.

Ilman eläimen tainnutusta tehtävä halal-teurastus ei ole Suomessa sallittua.

​Suomen lainsäädäntö mahdollistaa uskonnollisista syistä noudatettavan erityisen teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa on sallittua vain teurastamossa Ruokaviraston tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa.

​Nyt käsitellyssä tapauksessa eläimistä 1 500 on teurastettu ilman tainnutusta. Syytteen mukaan pääsyytetty on lopettanut lampaita erityisen raa’alla ja julmalla tavalla ja kohteena on ollut huomattavan suuri määrä eläimiä.

Pääsyytetty on myöntänyt oikeuskäsittelyssä eläinsuojelurikoksen ja kertonut lopettaneensa yli 1 500 eläintä viiltämällä niiden kaulat auki. Hänen mukaansa eläimet oli tainnutettu vasaralla tai kirveellä.

Syytetty kiisti teon raakuuden ja eläinten huomattavan suuren määrän.

Rikokset ovat tapahtuneet muun muassa Maalahdessa Pohjanmaalla. Syytetty on ostanut eläimiä ympäri Suomea.

Tutkinta käynnistyi jo yli kaksi vuotta sitten. Sittemmin tekoaika laajeni ja eläinten määrä kasvoi. Asia herätti keskustelua myös lammastiloilla.

Lisää: Epäily laittomista halal-teurastuksista Pohjanmaalla laajenee – Suomen lammastiloilta eläviä eläimiä kysytään säännöllisesti: ”Koin sen painostavaksi ja pelottavaksikin

Päätekijää syytettiin myös terveysrikoksesta, sillä hänen katsotaan teurastaneen ja paloitelleen eläimiä eri paikoissa lainvastaisesti. Hän on myös kuljettanut lihaa ostajille ilman kylmälaitteistoa, ja siksi häntä epäillään terveysrikoksesta. Teurasjätteen hävittäminen maastoon taas toi syytteen ympäristön turmelemisesta.

Syytettynä oli myös kymmenen muuta henkilöä. Heitä syytettiin esimerkiksi terveysrikoksesta ja avunannosta törkeään eläinsuojelurikokseen.

Muille tuomituille käräjäoikeus määräsi ehdollisia vankeusrangaistuksia sekä sakkotuomioita.

Syyttäjän mukaan osa heistä on ollut tietoisia päätekijän lainvastaisesta toiminnasta ja mahdollistanut sen.

Juttua muokattu 17.2.2023: Korjattu otsikkoon tieto laittomasta halal-menetelmästä. Täsmennetty laillisen ja laittoman halal-teurastuksen eroa ja lisätty tieto tuomitun aiemmasta kotimaasta.

Suosittelemme sinulle