Hyppää sisältöön

Miljardit haihtuivat kuin savuna ilmaan: Intian varakkain mies putosi maailman rikkaimpien ihmisten listan kärjestä

Intialainen miljardööri Gautam Adani putosi sijalle 11 Bloombergin maailman rikkaimpien ihmisten listalla. Aiemmin hän oli sijalla kolme.

Adani Groupin Gautam Adani istuu pöydän ääressä.
Gautam Adani vieraili Australian Queenslandissa joulukuussa 2016. Hän omistaa siellä sijaitsevan kiistanalaisen hiilikaivoksen. Kuva: Cameron Laird / AOP
Elsa Osipova

Intialainen hiilipohatta Gautam Adani menetti kolmessa päivässä yli 70 miljardia dollaria omaisuudestaan.

Adani oli maailman kolmanneksi rikkain mies talousmedia Bloombergin miljardöörilistalla vielä joulukuussa, mutta tuoreessa, tiistaina julkaistussa listauksessa (siirryt toiseen palveluun) hän on pudonnut sijalle 11.

Syynä rajulle pudotukselle on Gautam Adanin hallitseman Adani Group -yritysten arvon romahdus.

The Economic Times (siirryt toiseen palveluun) ja Forbes (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että arvonlaskun taustalla on epäilyt, jotka liittyvät arvopaperimarkkinoiden manipuloimiseen.

Tammikuun lopussa sijoitustutkimusyritys Hindenburg Research julkaisi raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa kävi ilmi, että Adanin yhtiöihin liittyy monia epäselvyyksiä ja väärinkäytöksiä.

Raportin mukaan Adanin yritykset ovat muiden muassa tahallisesti vääristelleet tietoja ja julkaisseet vanhentunutta tietoa yritysten imagon kohentamiseksi.

Raportin tultua julki alkoi osakkeiden massiivinen myynti. Viime viikolla osakkeiden arvo saavutti pohjalukemansa.

Useiden prosenttien pudotus

Adani on haalinut omaisuutta energiamarkkinoilla. The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Adani omistaa muiden muassa hiilivoimaloita ja -kaivoksia sekä tuo maahan noin neljänneksen Intiaan tulevasta hiilestä.

Adanin yhtiö Adani Group rakentaa suurta satamaa Keralan osavaltioon. Paikalliset kalastajat ja kirkko vastustivat hanketta marraskuussa mielenosoituksessa.

Adani Group toimii myös satama-, puolustus-, maanviljely- ja elintarvikealoilla sekä teknologiapuolella kuten datakeskus- ja droonibisneksessä.

Viime viikolla lähes kaikkien Adanin omistamien yritysten arvo laski.

Adani Green Energy ja Adani Total Gas -osakkeet romahtivat 20 prosenttia ja Adani Transmission -sähkövoimansiirtoyhtiön osakkeiden arvo putosi 15 prosenttia. Lisäksi satama-, puolustus-, maanviljely- ja elintarvikealoilla toimivien yritysten arvo laski noin viisi prosenttia.

Ainoastaan Adani Enterprises -holdingyhtiön osakkeiden arvo pysyi ennallaan.

Perjantaina talouslehti Forbes (siirryt toiseen palveluun) raportoi, että Adanin omaisuuden arvo laski yhden ainoan päivän aikana 19 prosenttia, eli noin 20 miljardia euroa.

Nousi nopeasti Aasian rikkaimmaksi mieheksi

Tällä hetkellä Adanin omaisuuden arvo on noin 84 miljardia euroa. Hän on yhä Aasian rikkain mies.

Vielä joulukuussa omaisuuden arvo oli yli 125 miljardia euroa.

60-vuotias Adani nousi kahdessa vuodessa maailman rikkaimpien ihmisten listan kärkeen. Vuoden 2020 alussa hänen omaisuutensa arvo oli vain 10 miljardia euroa.

Voit keskustella aiheesta 1.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle