Hyppää sisältöön

Teollisuuden lakot alkavat keskiviikkona – kaupan alalle annettiin satoja myymälöitä koskeva uusi lakkovaroitus

Ensimmäiset lakot koskevat sekä teknologiateollisuutta että kemianteollisuutta. Palvelualojen työntekijäliitto uhkaa lakolla kaikkia K-Citymarketteja, Prismoja ja Lidlejä helmikuun puolivälissä.

Teollisuusliitto hylkäsi 27. tammikuuta 2023 sovintoesityksen valtakunnansovittelijan toimistolla.
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ei antanut tiistaina uutta sovintoesitystä Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välisessä työehtoriidassa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Hannu Tikkala,
Jyrki Hara

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ei antanut tiistaina uutta sovintoesitystä Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välisessä työehtokiistassa.

– Ei tuonut tämäkään päivä vielä ratkaisua Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työantajien väliseen teknologiateollisuuden työntekijöitä koskevaan työriitaan. Sovittelu jatkuu perjantaina 3.2., Sajavaara kirjoittaa valtakunnansovittelijan Twitter-tilillä (siirryt toiseen palveluun).

Teollisuusliiton työtaistelut alkavat keskiviikkona. Teollisuusliitto on ilmoittanut aiemmin työnseisauksesta teknologiateollisuudessa, kemian perusteollisuudessa, muoviteollisuudessa ja kemian tuoteteollisuudessa. Teollisuusliiton lakot alkavat keskiviikkona ja päättyvät perjantaina.

Myös kemianteollisuuden sovittelu päättyi tiistaina ilman tulosta.

Yhteensä lakko hiljentäisi 50 toimipaikkaa, joissa mukana ovat muun muassa lääkeyhtiö Orionin yksiköitä ja Outokummun terästehdas Torniossa.

Ylemmän toimihenkilöt YTN ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet samalle ajanjaksolle omista työnseisauksistaan.

Lähiviikkoina lakot uhkaavat laajentua

Useat työntekijäliitot ovat uhanneet myös työtaistelutoimilla, jotka sijoittuisivat ensi viikkoon. Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut lakoista, jotka voivat näkyä kauppojen asiakkaille.

PAM käynnistää lakkonsa 25 varastossa maanantaina 6.2. ja työnseisaus jatkuisi keskiviikkoon asti. Varastojen lakko vaikeuttaisi nopeasti ruoka- ja muiden kauppojen tilannetta, kun tavara ei kulkisi myymälöihin. Varastojen lakot laajenisivat helmikuun puolessa välissä.

Isot myymälät ovat tosin jo pyrkineet varautumaan lakon vaikutuksiin.

Torstaina 9.2. puolestaan lakkoon menisi kolmeksi päiväksi 160 myymälää eri puolella Suomea, ellei työtaisteluun saada sopua ennen sitä. Lista lakonkohteista löytyy PAMin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Sadat myymälät lakkouhan kohteena helmikuussa

Tiistaina PAM ilmoitti jälleen uusista lakoista, tällä kertaa helmikuun puolivälin tienoille 16.–18.2. Tuolloin lakot kohdistuisivat yli neljäänsataan toimipisteeseen, joissa työskentelee noin 26 000 henkilöä.

Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat, Lidlit ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Se kattaisi myös useita Tokmannin ja Halpa-Hallin myymälöitä ja neljä Kesko Logistiikan terminaalia.

Lista uusista lakkokohteista löytyy PAMin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kaupanalan lakkojen alkaminen näyttää todennäköiseltä, jos teknologiateollisuudessa ei päästä sopuun perjantaina. Työnantajien koordinaation takia sopu työehdoista pyritään saamaan ensin vientialoilla, minkä jälkeen sovintoa palkankorotuksista sorvataan muissa pöydissä.

Palvelualojen lisäksi Teollisuusliitto uhkaa laajentaa lakkoja teknologia- ja kemianteollisuudessa ensi viikolla 8.–10. helmikuuta. Kohteena silloin olisi toistasataa toimipaikkaa eri puolilla Suomea. Lista lakkokohteista löytyy Teollisuusliiton sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Satamat valmistautuvat lakkoihin

Suomen viennin kannalta oleellisia satamia uhkaavat myös lakot. Auto- ja kuljetusalan palkansaajajärjestö AKT on jo ilmoittanut ylityökiellosta, joka koskisi Suomen kaikkia satamia keskiviikosta lähtien.

AKT:n hallitus on antanut järjestön johdolle valtuudet ilmoittaa uusista työtaistelutoimista tarvittaessa. Mikäli AKT päättää ilmoittaa laajoista lakoista, ne alkaisivat aikaisintaan kahden viikon päästä.

AKT jatkaa neuvotteluita parhaillaan työantajan kanssa.

Juttua päivitetty 31. tammikuuta kello 18.54. Myös kemianteollisuuden lakot toteutuvat.

Juttu päivitetty klo 19.04. Lisätty kaupan alan uudet lakkovaroitukset.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä 1.2.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle