Puolustusvoimien pääesikunta tyrmää lausunnossaan ehdotuksen pääministerin turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta.
Pääministerin esikunnassa on suunniteltu valtioneuvoston kansliaan omaa turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa ja tehtävää varten oman yksikön perustamista.
Asetusluonnoksessa esitetään, että pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävää voisi hoitaa Puolustusvoimien tehtävään määräämä tai komentama virkamies.
Pääesikunnan mukaan asetusluonnoksen perustelut eivät riitä perustelemaan uuden tehtävän tarpeellisuutta. Pääesikunnan mukaan asetusta ei pidä saattaa voimaan luonnoksen mukaisessa muodossa, vaan se vaatii vielä jatkovalmistelua. Pääesikunta myös pitää asian valmisteluaikaa liian lyhyenä.
Ehdotus neuvonantajasta on parhaillaan lausuntokierroksella, ja sen olisi tarkoitus tulla voimaan 1. maaliskuuta.
Myös tasavallan presidentin kanslia ja ulkoministeriö ovat aiemmin lausunnoissaan tyrmänneet idean uudesta turvallisuuspoliittisen asiantuntijan virasta ja yksiköstä.
Asiantuntijuutta löytyy tarpeeksi jo nyt, sanoo Pääesikunta
Pääesikunnan mukaan ulko- ja puolustusministeriöt ja niiden asiantuntijat tuottavat tarvittavan ulko- ja turvallisuuspoliittisen tiedon ja asiantuntijuuden jo nykyisellään. Pääesikunta ehdottaa lausunnossaan, että vaihtoehtoisesti näiden ministeriöiden resursseja voitaisiin vahvistaa.
– Yleisesti ottaen monipuolinen asiantuntijoiden kuuleminen toimii päätöksenteolle laaja-alaisempana tukena kuin yksittäisen neuvonantajan nimittäminen, lausunnossa todetaan.
Asiassa ei myöskään Pääesikunnan mukaan ole käsitelty lainkaan sitä, miten uusi neuvonantajamalli vaikuttaisi valtion johtamismalliin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä maanpuolustuksen kannalta.
Lausunnossa Pääesikunta on myös huolissaan siitä, että sotilastehtävät voivat politisoitua, jos sotilasvirassa olevia henkilöitä valitaan tehtävään pääministerin pyynnöstä ja tehtävän pituus olisi sidottu esimerkiksi hallituksen toimikauteen.
Voit keskustella aiheesta 1.2. kello 23:een saakka.