Hyppää sisältöön

Valtuutettu sai varata tontin Ranuan kirkonkylältä ennen kaavan hyväksymistä – kunta otti tonttien varauskäytännön tarkasteluun

Kuntaliiton lakimies ihmettelee käytäntöä, jossa tontteja annetaan varattavaksi ennen kuin asemakaava on hyväksytty ja tonttijakoa on muodostunut. Hän kyseenalaistaa varausten pitävyyden.

Kartta Ranuan kunnan tonttivarauksista.
Suurin osa Pappilanniemen uusien tonttien varauksista on peruttu jo viime vuonna. Kuva: Leena Luotio / Yle
Eelis Rytkönen

Ranualaisten keskuudessa on herättänyt keskustelua tapaus, jossa pääasiassa omakoti- ja rivitalojen rakentamiseen soveltuvia tontteja varattiin Ranuan keskustan tuntumasta jo ennen kuin niistä oli tiedotettu julkisesti.

Pappilanniemen ja vanhan sairaalan alueen tontteja varattiin myös ennen kuin alueita koskevat kaavamuutokset oli hyväksytty kunnanvaltuustossa.

Tontit sijaitsevat Ranuan keskustassa järven rannalla. Kunnan verkkosivujen mukaan Pappilanniemen tontit sijaitsevat “paraatipaikalla”.

Viime viikolla kunnanhallitus päätti tilata varauksista ja niihin liittyvistä päätöksistä ulkopuolisen selvityksen.

Yksi tontteja varanneista on kunnanhallituksen jäsen, valtuutettu Aimo Kortesalmi (kesk.), joka varasi jo viime vuoden tammikuussa tontin vanhan sairaalan alueelta, jonka asemakaavan muutos hyväksyttiin valtuustossa vasta marraskuussa.

Kortesalmi kertoo soittaneensa tammikuussa kunnan tekniselle johtajalle, joka kertoi tonttien olevan hinnoiteltu ja varattavissa.

– Sitten minä panin varauksen, sen jälkeen olen jäävännyt itseni kaikista kaavan käsittelyyn liittyvistä asioista, Kortesalmi sanoo.

– En koe toimineeni väärin, sillä silloin kun olen varannut, kaikista pöytäkirjoista on ollut kaikilla kuntalaisilla tieto, sillä pöytäkirjat on tarkistettu ja ne ovat olleet julkisia, hän perustelee.

Kunnan tekninen johtaja Risto Niemelä kertoo, että tontit ja maa-alueet ovat olleet Ranualla jatkuvassa haussa aina, ja vähäisen kysynnän vuoksi kauppoja on tehty sitä mukaa kun kysyntää on ollut.

Voimassa olevissa ehdoissa ei ole erikseen määritelty tai kielletty sitä, että milloin varauksen voi tai saa tehdä, Niemelä kertoo. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mirva Salmelan (kesk.) mukaan useat kuntalaiset ovat esittäneet kysymyksiä siitä, miten tonteista on tiedotettu.

Ranuan Pappilanniemen alue.
Ranuan Pappilanniemen kaavamuutos hyväksyttiin viime marraskuussa. Ensimmäisiä varauksia tehtiin jo kuukausia aiemmin, mutta varaukset peruttiin. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Varaajissa myös yksi yritys

Myös rakennusalan yritys Sikla teki viime keväänä varauksen tonteista, mutta perui varauksensa marraskuussa.

Siklan tarkoituksena oli rakentaa asuinrakennuksia Pappilanniemessä sijaitsevan purettavana olleen lukion ja Infopoliksen paikalle.

Myös valtuuston viime kesäkuun päätösasiakirjoissa näkyy, että lukion ja Infopoliksen alueen tonteille on tehty varaus asuinrakentamista varten.

Siklan kasvatus- ja terveyden liiketoimintajohtajana toimii Perttu Aikkila, joka on kunnanjohtaja Tuomas Aikkilan veli.

– Se on käsittääkseni asumisen hanke. En ole ollut siinä kyseisessä hankkeessa millään tavalla mukana, Perttu Aikkila toteaa.

Tuomas Aikkila jääväsi itsensä viime viikolla kunnanhallituksen kokouksessa tonttivarausten selvityksestä päättämiseen liittyvässä kohdassa. Tuomas Aikkila on todennut aiemmin Ylelle, että tonttien varauskäytäntö perustuu kunnan omaan linjaukseen.

– Haluan korostaa, että mielestäni kaikki varaukset on tehty joulukuun 2021 valtuuston päätöksen mukaisesti, kunnanjohtaja Tuomas Aikkila sanoo.

Tuolloin kunnanvaltuusto päätti, että tontit myydään tai vuokrataan varausjärjestyksessä.

Ranuan Pappilanniemi.
Ranualla rakentajista on ollut pulaa ja tontteja on ollut hyvin tarjolla, mutta Pappilanniemen tonteille varauksia on tullut. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kuntaliiton lakimies ihmettelee käytäntöä, kyseenalaistaa varausten luottamuksensuojan

Kuntaliiton lakimies Juha-Matti Kiviluoto pitää erikoisena käytäntöä, jossa tontteja annetaan varattavaksi ennen kuin asemakaava on hyväksytty ja tonttijakoa on muodostunut.

– Kaavoitus on sellainen prosessi, jossa saattaa tulla muuttujia matkan varrella, Kiviluoto sanoo.

Kiviluoto ei ota kantaa Ranuan tapaukseen vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Ranualla viranhaltijapäätöksiä ei kyseisten tonttien luovuttamisesta ei ole tehty, mutta ovatko ennen kaavamuutosta tehdyt varaukset pitäviä?

Viime viikolla kunnanhallituksen puheenjohtaja Mirva Salmela totesi, että asiaa selvitetään.

Kuntaliiton lakimies Juha-Matti Kiviluoto muistuttaa, että kaavat ovat muutosherkkiä.

– On kyllä hyvin kyseenalaista, että siinä vaiheessa, kun kaavaehdotus on vasta näytillä ja jos, varauksia silloin tehdään, että tällaiset varaukset voisivat saada luottamuksensuojaa, Kiviluoto sanoo.

Luottamuksensuojan puuttuminen voisi tarkoittaa, että kunta ei olisi velvoitettu luovuttamaan myöhemmin muodostettavan tonttijaon mukaista tonttia sen varanneelle.

Tontin tammikuussa varannut Kortesalmi kertoo kysyneensä johtavilta viranhaltijoilta ja luottamushenkilöiltä, tarvitseeko hänen perua varauksensa.

– Siitäkin tuli yksiselitteinen vastaus, niin johtavilta luottamushenkilöiltä kuin johtavilta viranhaltijoilta, että ei tarvitse perua, Kortesalmi sanoo.

Kortesalmi sanoo olevansa valmis perumaan varauksensa, jos hän saa tiedon, että hän on toiminut vastoin sääntöjä. Tähän mennessä suurin osa Pappilanniemen tonttien varauksista on puolestaan peruttu.

Mies istuu nojatuolissa työhuoneessaan.
Kunnanjohtaja Tuomas Aikkilan mukaan tonttien varauskäytäntö on ollut valtuuston päätöksen mukainen. Kuva: Antti Ullakko/Yle

Paraatipaikan tontteja vähäisen kysynnän kunnassa

Ranuan väkiluku on 3780 vuoden 2019 tietojen mukaan. Tonttien kysyntä on kunnanjohtajan mukaan ollut vähäistä.

– Tarjolla on ollut ennen tätä prosessia omakotitontteja myös järven rannalta ja on vieläkin, kunnanjohtaja Tuomas Aikkila kertoo.

Pappilanniemen ja vanhan sairaalan alueen tontit sijaitsevat kuitenkin hyvällä paikalla.

– Pitkään aikaan ei ole näin hyviä ole tontteja tarjolla, kunnanhallituksen puheenjohtaja Mirva Salmela sanoo.

Seuraavaksi tonttien luovutusehtoja ollaan muuttamassa Ranualla. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että uusien kaavamuutosten kohteena olevat tontit ovat varattavissa ajankohtana, joka ilmoitetaan etukäteen.

Uusien ehtojen mukaan varausajankohta alkaisi vasta, kun kaavat tai kaavamuutokset ovat lainvoimaisia.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 1.2. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle