Hyppää sisältöön

THL löysi Kanta-Hämeestä eniten petrattavaa sosiaalipalveluista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore arvio käy läpi vuodenvaihteessa aloittaneiden hyvinvointialueiden lähtötilannetta.

Marevan-paketti ja lääkedosetti.
THL:n mukaan tulevaisuudessa väestön ikääntyminen tulee haastamaan palvelujärjestelmän toimintakykyä. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala
Petri Lassheikki

Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveyspalveluissa on eniten petrattavaa sosiaalipalvelujen saatavuudessa. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta asiantuntija-arviosta, jossa käytiin läpi vuodenvaihteessa aloittaneiden hyvinvointialueiden lähtötilannetta.

Arviossa todetaan, että Kanta-Hämeen väestö pitää sosiaalipalvelujen riittävyyttä selvästi terveyspalveluja heikompana. THL:n mukaan taustalla on merkittävä pula sosiaalityöntekijöistä.

Haasteet korostuivat lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä kuntoutuspalveluissa. THL:n mukaan viitteitä palvelujen riittämättömyydestä oli nähtävissä myös terveyskeskuslääkärin vastaanottopalveluissa ja vammaispalveluissa. Vammaisten henkilöiden eriarvoisuus ilmeni paitsi alueellisesti myös suhteessa muuhun väestöön.

Vaikka tällä hetkellä Kanta-Hämeen väestörakenne noudattaa maan keskiarvoa, THL ennustaa, että jatkossa väestön ikääntyminen tuo haasteita hyvinvointialueelle. Ennustettu väestön väheneminen heikentää puolestaan maakunnan elinvoimaa.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle