Hyppää sisältöön

Kannattaako Turkin Nato-puheita ottaa kirjaimellisesti? Asiantuntija: ”Olemme nyt ehkä liiankin herkkiä tässä tilanteessa”

Kysyimme Nato-asiantuntijalta muun muassa, kenellä pallo nyt on ja lähtisikö Turkki käsittelemään Nato-hakemuksia erikseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhuu.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan antoi sunnuntaina televisioidussa puheessaan ymmärtää, että Turkki voisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymättä Ruotsin jäsenyyttä. Kuva: Adem Altan / AFP
Riikka Kajander

Turkin tuoreimmat Nato-lausunnot ovat herättäneet keskustelua Suomessa ja Ruotsissa. Kannattaako Turkin sanomisia kuitenkaan ottaa kirjaimellisesti?

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vihjaisi sunnuntaina, että Suomi voidaan hyväksyä Naton jäseneksi ennen Ruotsia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että Suomen ja Ruotsin mielipidettä ei kysytä siinä, miten asia etenee Turkin ja Unkarin parlamenteissa.

Kävimme tähän juttuun läpi kolme viime päivien väitettä ja otimme niistä selvää tutkijatohtori Iro Särkän kanssa.

Haavisto: ”Haluamme edetä yhtä aikaa Ruotsin kanssa, ja se on edelleen kantamme. Mielipidettämme ei kysytä siinä, miten asia etenee Turkin ja Unkarin parlamenteissa.”

Tutkijatohtori Iro Särkkä Suomen ulkopoliittisesta instituutista sanoo, ettei ole Suomen tai Ruotsin päätösvallassa, pääsemmekö Natoon samanaikaisesti.

– Ymmärrän Haaviston kommentin niin, että Suomi haluaa mennä samanaikaisesti Natoon yhdessä Ruotsin kanssa. Varmasti näin on Ruotsinkin kantilta. Se ei kuitenkaan ole meidän päätösvallassa, että tapahtuuko näin.

– Voimme pyrkiä vaikuttamaan Turkkiin keskustelun ja diplomatian kautta, mutta lopulta kyse on kahdesta eri hakemuksesta. Jos Turkki ja Unkari päättäisivät toimia niin, että ratifioisivat ensin Suomen, niin me emme voisi sitä estää.

Pekka Haavisto.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti kuumenneesta Nato-tilanteesta tiedotustilaisuuden maanantaina. Kuva: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

Çavuşoğlu: ”Turkki voisi arvioida Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset erikseen, jos Nato ja kyseiset maat tekevät asiasta päätöksen”

Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun mukaan Turkilla on Nato-prosessin alusta asti ollut Suomen kanssa vähemmän ongelmia kuin Ruotsin kanssa. Çavuşoğlu kommentoi asiaa maanantaina Ankarassa ja toisti saman tiistaina Budapestissa.

Iro Särkän mukaan Turkki on valmis kuuntelemaan Ruotsia ja Suomea.

– Suomi ja Ruotsi voivat yrittää olla aloitteellisia siten, että pyrkisimme vaikuttamaan Turkkiin niin, että tämä päätös tehtäisiin samanaikaisesti, Särkkä kommentoi.

– Mutta Turkkihan voi toimia tässä asiassa ihan miten haluaa. Turkki on kuitenkin valmis kuuntelemaan Suomea ja Ruotsia. Se osoittaa mielestäni sen, että keskusteluyhteydet ovat auki.

 Tobias Billström ja Mevlüt Çavuşoğlu.
Ulkoministerit Tobias Billström ja Mevlüt Çavuşoğlu. Çavuşoğlun mukaan Turkilla on Nato-prosessin alusta asti ollut Suomen kanssa vähemmän ongelmia kuin Ruotsin kanssa. Kuva: Necati Savas / EPA

Haavisto: ”Suomen osalta viesti on sen suuntainen, että olemme edistyneet kolmikanta-asioissa”

Minulle vahvistui eilen Turkin ulkoministerin kanssa keskusteltuani, että Turkissa nähdään asia niin, että viime kesänä sovituissa Madridin kolmikanta-asioissa Suomi on edennyt hieman Ruotsia nopeammin, Haavisto sanoi eilen tiedotustilaisuudessa.

– Uskon sen, mitä Haavisto sanoo, mutta eri asia on se, voimmeko luottaa siihen, mitä turkkilaiset sanovat. Olemme nähneet monta kertaa, että aina siellä keksitään jotain uutta.

– Turkkilaisten lausunnoista herää helposti epäluottamus, koska aina sieltä tulee uusia vaatimuksia ja voimakkaita lausuntoja.

Iro Särkän mukaan Suomessa seurataan turhankin tarkkaan Turkin lausuntoja.

– Me suomalaiset stereotyyppisesti luotamme sanottuun ja otamme sen helposti kirjaimellisesti. Kyllähän ympäripyöreyksiä ja heittoja voi Turkin puolelta olla.

– Me Suomessa ehkä liiankin tarkkaan seurataan nyt sitä, mitä Turkin poliittinen johto sanoo. Se kuvastaa mielestäni tätä tilanneherkkyyttä. Mielessä pitäisi pitää iso kuva ja mittakaava, eikä hypähtää jokaista lausuntoa. Olemme nyt ehkä liiankin herkkiä tässä tilanteessa, Särkkä toteaa.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle