Hyppää sisältöön

Kouvola teki harvinaisen ratkaisun ja vei maakaupat yrittäjän nenän edestä – asukkaat toivovat, että ostokselle löytyy käyttöä

Kuntaliiton mukaan etuosto-oikeutta käytetään suurissakin kaupungeissa vain muutaman kerran vuodessa.

Ylen haastattelemat kuusankoskelaiset ovat tyytyväisiä kaupungin päätökseen käyttää etuosto-oikeuttaan.
Ilona Pesu,
Kiira Ikävalko

Kouvolan kaupunki on päättänyt tehdä epätavalliset kiinteistökaupat Kuusankoskella.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupunki hankkii etuosto-oikeudella alueita Sairaalanmäeltä ja entisen keskuslaitoksen alueelta Mäkikylästä.

Kyseessä on yhteensä 17 rakennuksen ja tonttien kokonaisuus, jonka Kymsote-kiinteistöt myi viime vuoden lopulla haminalaiselle T&T Investille yhdellä eurolla.

Nyt alue on siirtymässä kaupungin omistukseen samalla kauppahinnalla. Kaupunginhallituksen päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Karttagrafiikka Kouvolan Kuusankoskesta, Mäkikylästä ja Sairaalanmäestä.
Sairaalanmäki ja Mäkikylän alueet sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Kuusankosken keskustasta. Kouvolan keskustaan on Kuusankoskelta noin seitsemän kilometrin matka. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Ei arkinen päätös

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kuvaili jo etuostokauppojen suunnitteluvaiheessa, että etuosto-oikeuden käyttäminen olisi Kouvolassa poikkeuksellista.

Aivan arkisesta päätöksestä ei valtakunnallisestikaan ole kyse.

Kuntaliiton lakimiehet Juha-Matti Kiviluoto ja Kai Ketelimäki arvioivat, että etuosto-oikeustapauksia on suurissakin kaupungeissa korkeintaan muutamia vuodessa. Etuosto-oikeuden käyttöä ei kuitenkaan erikseen tilastoida ainakaan Kuntaliitossa.

Lakimiesten mukaan valtaosa kuntien etuostotapauksista ei ylitä mediassa uutiskynnystä. Julkisuuteen ovat viime aikoina nousseet varautumiseen liittyvät etuostot, mutta niissä ostajana on kunnan sijaan valtio.

Entinen Pohjois-Kymen sairaala Kouvolan Kuusankoskella.
Kuntaliiton lakimiesten mukaan kuntien etuostotapaukset etenevät tyypillisesti ilman valituksia. He kommentoivat asiaa yleisellä tasolla. Kuva on helmikuulta 2022. Kuva: Antro Valo / Yle

Suunnitelmat avoinna

Kouvolan kaupunki käytti etuosto-oikeuttaan ennen kaikkea maa-alueiden omistamisen vuoksi.

Suunnitelmat alueen ja rakennusten käytöstä tarkentuvat kaupungingeodeetti Sami Suoknuutin mukaan siinä vaiheessa, kun Sairaalanmäen ja Mäkikylän alueiden asemakaavauudistukset etenevät.

Kauppaan kuuluvien rakennusten kunto vaihtelee. Suoknuuti kertoo, että purkukuntoiset rakennukset on tarkoitus purkaa, kun taas käyttökuntoisille etsitään jatkokäyttöä tai ostajia.

Alla olevalla videolla Sami Suoknuuti kertoo tarkemmin, mitä suunnitelmia kaupungilla on alueelle tällä hetkellä.

Kauppaan kuuluu esimerkiksi Kymenlaakson hyvinvointialueelle vuokrattuja tiloja Mäkikylässä sekä asuinkerrostaloja Sairaalanmäellä.

Suoknuutin mukaan neljästä kerrostalosta kahdessa on tällä hetkellä vuokralaisia, yksi on tyhjillään ja yksi tilapäisesti toimistokäytössä.

– Toistaiseksi asuminen voi jatkua ennallaan. Kuluvan talven aikana on tarkoitus tehdä yleispiirteinen suunnitelma jatkosta kunkin kiinteistön osalta, Suoknuuti kertoo.

Kuusankoskelaiset: Alue hyötykäyttöön

Ylen haastattelemat kuusankoskelaiset ovat seuranneet tarkasti uutisia alueesta ja kaupungin päätöksestä hankkia alueet etuosto-oikeudella.

Päätös etuosto-oikeuden käyttämisestä asukkailta kiitosta. Seuraavaksi toiveena on, että kaupunki löytäisi ostokselleen hyötykäyttöä.

Lähellä Sairaalanmäkeä asuva Arja Metsäluoma voisi kuvitella alueelle esimerkiksi majoitustoimintaa.

– Siitä tulisi ihana hotelli – mutta voihan se olla, ettei sellainen enää kannata täällä. Jos entisöitäisiin ja laitettaisiin kuntoon, minä ainakin arvostaisin, hän pohtii.

Erik Strandberg toivoo, että rakennuksia kehittämään löytyisi yrittäjä ja hyvä liikeidea.

– Jos kaupungilla on käyttöä, niin hyvä. Mutta jos löytyy toimiva yrittäjä, jolla on ideoita ja joka pystyy investoimaan rakennuksiin, niin mieluummin sellainen sinne, hän sanoo.

Mitä ajatuksia aihe herättää? Voit keskustella siitä Yle Tunnuksella 1.2. kello 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle