Hyppää sisältöön

Nuori luistelijalupaus Janna Jyrkinen lunasti odotukset, mutta katsoo jo tulevaisuuteen: ”Olympialaiset 2026 on sellainen iso tavoite”

15-vuotias lappeenrantalainen taitoluistelun EM-kisoissa seitsemänneksi. Seuraavana on vuorossa PM-kisat Islannissa.

Janna Jyrkinen kertasi tiistaina viikonlopun kisoja kotikaupungissaan Lappeenrannassa.
Ville Toijonen

Taitoluistelija Janna Jyrkinen pääsi osallistumaan ensimmäistä kertaa aikuisten taitoluistelun EM-kisoihin viime viikonloppuna Espoossa. 15-vuotias Jyrkinen on kilpaillut aiemmin jo aikuisten kisoissa, mutta nämä olivat ensimmäiset arvokisat.

Janna Jyrkinen on ihmeissään EM-kisojen yleisön antamasta kannustuksesta. Tuhansien ihmisten hurraamiseen Jyrkinen ei junioreiden kisoissa ole törmännyt.

Nyt pari päivää EM-kisojen päättymisen jälkeen Jyrkinen on jo saapunut kotikaupunkiinsa Lappeenrantaan. Tunnelma on edelleen katossa, kun takana ovat lähes täydellisesti sujuneet kilpailusuoritukset.

– Molemmissa oli hyvä kokonaisuus. Lyhytohjelmassa onnistui kaikki ja vapaaohjelmassa oli yksi virhe, se kaatuminen. Mutta olen tyytyväinen, sanoo Janna Jyrkinen.

Syytä tyytyväisyyteen onkin. Jyrkinen oli kokonaispisteissä seitsemäs, teki oman piste-ennätyksensä sekä ansaitsi Suomelle toisen maapaikan seuraaviin EM-kisoihin.

Katso tästä, miten Janna Jyrkinen luisteli ennätyspisteensä Espoon EM-kisoissa.

Heti kisojen jälkeisenä maanantaina Jyrkinen sai lisää tunnustusta, kun eteläkarjalaiset urheilutoimittajat myönsivät Jyrkiselle Vuoden nuori lupaava urheilija -stipendin.

Koreografia muuttuu parin vuoden välein

Jyrkinen kilpailee seuraavan kerran jo helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Reykjavikissa Islannissa, jossa järjestetään Pohjoismaiden mestaruuskilpailut. Koreografia tulee olemaan sama, joka nähtiin Espoon EM-kisoissa.

– Yleensä sama ohjelma on yhden kauden, mutta voi olla kaksikin. Minulla on yleensä ollut molemmat ohjelmat kaksi kautta, kertoo Jyrkinen.

Lyhytohjelman koreografia uusitaan Jyrkiselle tulevana keväänä. Uuden koreografian opettelu ottaa oman aikansa.

– Kyllä siihen yli viikko menee. Askelia harjoitellaan kuivalla maalla ja ihan käsien asentojakin harjoitellaan, Jyrkinen kertoo.

15-vuotias Jyrkinen on asettanut itselleen tähtäimen jo kolmen vuoden päähän.

– Olympialaiset 2026 on sellainen iso tavoite, kertoo Janna Jyrkinen.

Suosittelemme sinulle