Hyppää sisältöön

Vaasa yhtiöitti vastaanottokeskuksen kilpailutuksen takia – ”Henkilöstön keskuudessa odottava ilmapiiri”

Vaasan kaupunginhallitus päätti muutosneuvottelujen käynnistämisestä vastaanottokeskuksessa. Syynä on kuntalain velvoite, jossa keskusten toiminta kilpailutetaan.

Vaasan hallintotalo kesällä.
Vaasan kaupunginhallitus päätti Vaasan vastaanottokeskuksen muutosneuvottelujen käynnistämisestä. Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle
Sebu Björklund

Vaasan kaupunginhallitus päätti maanantaina 30.1.2023 muutosneuvottelujen käynnistämisestä Vaasan vastaanottokeskuksen toiminnan uudelleenorganisointia varten.

Vaasan vastaanottokeskuksessa työskentelee 17 henkilöä. Muutosneuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. Sen taustalla on Maahanmuuttoviraston tarve kilpailuttaa vastaanottokeskusten toiminta Suomessa.

– Tässä vaiheessa aloitetaan neuvottelut, koska ei voida tietää kuka kilpailutuksen voittaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen (sd.) sanoo.

Vaasan vastaanottokeskuksen johtaja Anna Kemi ei halua kommentoida tilannetta tässä vaiheessa.

– Sanotaan näin että henkilöstön keskuudessa on odottava ilmapiiri sen suhteen, mitä jatkossa tulee, Kemi toteaa.

Kaupungin yhtiön voittaessa menettely keskeytyy

Vaasan kaupungin vastaanottokeskuksen toiminta on tällä hetkellä osa kaupungin toimintaa. Kuntalaki velvoittaa kunnat yhtiöittämään toimintansa, jotta kilpailutukseen on mahdollista osallistua.

Tolppasen mukaan on mahdollista, että vasta perustettu yhtiö häviäisi kilpailutuksen. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että jo toiminnassa oleva vastaanottokeskus lakkautettaisiin.

Esimerkiksi Jyväskylässä ja Kuopiossa kilpailutuksen seurauksena paikkoja lisättiin.

– Me tietysti toivomme, että Vaasa on se joka voittaa, niin silloin yhteistoimintamenettelyäkään (nyk. muutosneuvottelu) ei tarvitse jatkaa. Vaasan malli on ollut erittäin hyvä. Tulijoille annetaan koti, johon pääsee kotoutumaan heti, eikä panna mihinkään yhteisasuntoloihin asumaan, Tolppanen sanoo.

Vaasan kaupunki ja Maahanmuuttovirasto ovat neuvotelleet pitkin syksyä yhteistyöstä, samaan aikaan kun Vaasassa on valmisteltu vastaanottokeskuksen yhtiöittämistä.

– Kyllä tässä on keskusteltu ja ihmetelty, minkä takia pitää yhtiöittää. Kun ukaasi käy ylempää, niin on toteltava. Siitä ei pääse mihinkään.

12.12.2022 kaupunginhallitus päätti Vaasan Vastaanottokeskus -osakeyhtiön perustamisesta. Mikäli Vaasan Vastaanottokeskus Oy voittaa kilpailutuksen Pohjanmaan alueella, tullaan vastaanottokeskuksen nykyinen henkilöstö siirtämään uuteen yhtiöön.

Tolppanen ei näe yhtiöittämistä pelkkänä muodollisuutena, vaan turhana työnä. Hänen mielestä olisi pitänyt jatkaa vanhalla konseptilla.

– Vaarana on, että jos jokin yksityinen taho voittaa kilpailutuksen, niin miten se aikoo hoitaa kotouttamis- ja asuntotoimet ellei yhteistyönä Vaasan kaupungin kanssa? Totta kai me teemme yhteistyötä, mutta säilyykö tarjottu palvelu yhtä laadukkaana ja laajana kuin nyt, on täysi kysymysmerkki, Tolppanen toteaa.

Suosittelemme sinulle