Hyppää sisältöön

Pekka Katajan murhayrityksen avunannosta kuuden vuoden vankeustuomio – Kataja yllättyi hovioikeuden tuomiosta, mutta on tyytyväinen

Vaasan hovioikeus katsoo tuomiossaan, että teolla on ollut poliittinen motiivi. Murhayrityksen tekijät ovat yhä poliisilla selvittämättä.

Pekka Kataja istuu penkillä ja odottaa oikeussaliin pääsyä.
Pekka Kataja ja syyttäjät valittivat aiemmasta Keski-Suomen käräjäoikeuden vapauttavasta tuomiosta Vaasan hovioikeuteen. Pekka Kataja kuvattuna hovioikeudessa 15. marraskuuta 2022. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Marjatta Rautio,
Heli Kaski

Vaasan hovioikeus on tuominnut vuonna 1979 syntyneen Juha Kalevi Lindroosin avunannoista perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yritykseen sekä törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Hovioikeus tuomitsi hänelle kuusi vuotta vankeutta.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi kaikki Lindroosia vastaan nostetut syytteet maaliskuussa 2021. Syyttäjät ja Kataja valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Murhayritys tapahtui 17. heinäkuuta 2020 kun kaksi miestä ilmestyi Katajan asunnolle Jämsänkoskella. Miehillä oli mukanaan paketti, jonka toinen miehistä väitti sisältävän lähetyksen perussuomalaisten puoluetoimistolta.

Kataja avasi oven, jolloin miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa. Kataja sai päähänsä 20 iskua mahdollisesti vasarasta, ja hänen kallonsa murtui.

Poliisi ei ole saanut selviytettyä, keitä Katajan kimppuun käyneet ja murhayritykseen syyllistyneet henkilöt ovat. Poliisi on pitänyt mahdollisena, että tapahtumiin liittyy vielä muitakin henkilöitä.

Hyökkääjien reitti Jämsänkoskella tallentui useisiin turvakameroihin. Video: Ilkka Kemppinen / Yle

Näyttö koostuu aihetodisteista

Hovioikeus katsoo, että Lindroosin osallisuudesta tekoon ei ole jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Aihetodisteista koostuva näyttö ei kuitenkaan ole suoraan osoittanut, että Lindroos olisi ollut tekopaikalla ja kohdistanut väkivaltaa Katajaan.

Näyttö avuannosta perustuu Lindroosin sormenjälkiin teossa käytetyssä postipaketissa ja paketin teipin ja Lindroosin asunnolta löytyneen teipin vastaavuuteen sekä tekijöiden käyttämän auton ja Lindroosin auton samankaltaisuuteen.

Hovioikeuden mukaan useat Lindroosin autoa ja tekijöiden autoa yhdistävät tuntomerkit tukevat sitä, että tekijöiden käyttämä auto on ollut Lindroosin, joten Lindroosin on täytynyt luovuttaa autonsa tekijöiden käyttöön.

Postipaketti ja auto ovat olleet keskeinen osa teon toteuttamiseksi laadittua suunnitelmaa ja ne ovat olleet välttämättömiä suunnitelman onnistumiselle, todetaan tuomiossa.

Rikospaikalla valokuvattu paketti, jossa on FedExin logo
Pekka Katajalle toimitettiin hyökkäyksen yhteydessä paketti. Paketissa on avunannosta murhaan tuomitun sormenjäljet. Kuva: Poliisi

Lindroos on kiistänyt teon jyrkästi esitutkinnasta lähtien.

Lindroos on kertonut olleensa tapahtuma-aikaan kotonaan Tuusulassa, ja että hänen autoaan ei ole käytetty teossa.

Lindroosin mukaan teossa käytetty postipaketti on oletettavasti vanha käytetty paketti, jonka päälle joku on käsineitä käyttäen liimannut osoitelaput ja muun rekvisiitan estäen omien sormenjälkiensä jäämisen siihen.

Lindroosin selitykseksi esittämä vaihtoehtoinen tapahtumainkulku on ollut sinänsä mahdollinen, mutta hovioikeus pitää sitä epäuskottavana.

Hovioikeus katsoo, että teolla on ollut poliittinen motiivi ja että Lindroosin on täytynyt ymmärtää edistävänsä toiminnallaan etukäteen suunnitellun ja vakaasti harkiten tehdyn vakavan väkivallanteon toteutumista.

Oikeus: tekijöillä ”sitkeä surmaamispyrkimys”

Tuomion mukaan teossa käytetty voimakas väkivalta on osoittanut sitkeää surmaamispyrkimystä, joten teko on tehty erityisen raa'alla tavalla.

Hyökkäyksen yllättävyyden vuoksi Kataja on ollut käytännössä välittömästi puolustuskyvytön kahta hyökkääjää vastaan.

Hovioikeus katsoo, että tekijöiden tarkoituksena on ollut välittömän kuoleman sijasta aiheuttaa Katajalle ennen tämän kuolemaa voimakasta kipua, mistä voidaan katsoa seuranneen huomattavaa pelkoa, etenkin kun teko on tapahtunut kotirauhan suojaamassa paikassa.

Hovioikeuden tuomion mukaan teko on siten tehty myös erityisen julmalla tavalla

Teko on ollut hovioikeuden mukaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, joten se on täyttänyt murhan yrityksen ja törkeän kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistöt.

Oikeuden istuntosali.
Avunannosta Pekka Katajan murhan yritykseen tuomittu Vaasan hovioikeuden istunnossa 15. marraskuuta 2022. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kataja: kolme on vielä vapaalla jalalla

Pekka Kataja sanoo, että hänen mielestään kolme henkilöä on edelleen vapaalla jalalla. Kataja toivoo, että heidät saadaan kiinni.

– Tuomio on sinänsä hyvä ja aika kovakin rikosnimikkeisiin nähden, mutta jättää auki, kuka on ollut iskujen antaja, kuka on ollut paketin tuoja ja kuka on ollut suunnittelija.

– Tottakai olen tyytyväinen ja oikeastaan vähän yllättynytkin, kun tämä oli ihan päinvastainen tuomio kuin mitä kärjäoikeus antoi. Tähän olen erittäin tyytyväinen.

Hovioikeuden tuomio ei vielä ole lainvoimainen vaan siihen voi hakea muutosta.

Kataja ennakoi että Lindroos ”valittaa sataprosenttisesti” korkeimpaan oikeuteen. Kataja uskoo, että hän myös saa valitusluvan.

– Koska tämä on ennakkotapauksen luonteinen. Tässä on ollut koko ajan A ja O näytön arviointi.

Kataja toivoo tekijöiden löytyvän

Kataja huomauttaa, että tuomiossa sanotaan teon takana olleen poliittinen motiivi. Myös syytteet hylännyt Keski-Suomen käräjäoikeus piti tekoa todennäköisesti poliittisena.

– Tämä on minunkin mielestäni historiallinen tapaus ja tämä pitää selvittää.

Kataja ei ole harkinnut häneen kohdistuneen hyökkäyksen tai sitä seuranneiden tapahtumien jälkeen politiikasta luopumista.

– En ole harkinnut luopumista, päinvastoin olen mukana samalla tavalla kuin ennenkin.

Kataja oli tapahtuma-aikaan perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö. Nykyisin hän toimii Jämsän kaupunginvaltuutettuna ja kansandustaja Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

Lue lisää:

Analyysi: Meillä on nyt käsissämme selvittämätön poliittinen murhayritys – miten ihmeessä kameraan tallentuneet tekijät pääsivät pakoon?

Oikeus hylkäsi syytteen Pekka Katajan murhan yrityksestä mutta piti rikosta poliittisena – syyttäjä aikoo valittaa: "Vähän yllättävä päätös"

Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies kiisti olevansa äärioikeistoa ja vähätteli rooliaan Torssosen tukiyhdistyksessä

Pekka Kataja oikeudessa: ”Kuului kova rusaus ja ajattelin, että nyt lähtee henki” – poliisin tekemä virhe vaikeutti tekijän tunnistamista

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Suosittelemme sinulle