Hyppää sisältöön

Elmo Lakalta kova näkemys Reetta Hurskeen kyvyistä: ”Tulee varmasti historiallisia aikoja”

Pari vuotta sitten Arto Bryggaren pitkäaikaisen SE:n rikkonut Elmo Lakka tavoittelee EM-finaalipaikkaa haastavan vuoden jälkeen. Hallikausi lähti käyntiin lupaavasti.

Reetta Hurske.
Elmo Lakka povaa kovaa aikaa Reetta Hurskeelle. Kuva: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press
Joel Sippola

Reetta Hurskeen ällistyttävä SE-vire on tehnyt suuren vaikutuksen aiturikollegoihin. 110 metrin aitojen SE-mies Elmo Lakka tietää, miltä tuntuu juosta kansainvälisen tason huippuaika.

Hän juoksi toissa kesänä Jyväskylän GP-kisoissa ajan 13,31, joka on MM- ja olympiafinaalitason luokkaa. Lakka heittää kovan arvion siitä, mihin Hurske voi vielä tämän talven aikana yltää.

– Jos sama laulu jatkuu, ehkä 7,7-aikoja nähdään häneltäkin. En halua tuottaa mitään paineita. Juoksu kerrallaan, niin sieltä tulee varmasti historiallisia aikoja.

Hurske on rikkonut 60 metrin aitojen Suomen ennätyksen tällä hallikaudella jo kolme kertaa. Tuorein noteeraus on viime sunnuntaina Saksassa juostu 7,86.

7,7-alkuisilla ajoilla ollaan kaikkien aikojen maailmantilaston 20 parhaan joukossa. Kaikkien aikojen Euroopan tilaston kymmenentenä on Ranskan Cyrena Samba-Mayela ajalla 7,78. Sen hän juoksi viime talven MM-kultajuoksussaan.

– Kausi on vasta alussa. Uskon, että Reetta tähtää huippukuntonsa EM-halleihin. Eivät ole mitään haihattelua tuollaiset ajat, Lakka povaa.

Reetta Hurske oli taas SE-vireessä.
Elmo Lakka uskoo Reetta Hurskeen (vas.) parantavan SE-aikaansa vielä isosti. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press

SE-miehen haasteellinen vuosi

Lakalla itsellään odotukset olivat pilvissä kesän 2021 jälkeen. Hän oli rikkonut Arto Bryggaren vuoden 1984 olympialaisista asti kestäneen vanhan SE:n neljällä sadasosalla.

Tavoite vuoden 2022 hallikauteen oli kirkas.

– Tavoittelin Suomen kaikkien aikojen ykköseksi myös hallimatkalla.

60 metrin aitojen SE on Bryggaren 7,56. Se saattaa täyttää maaliskuun alussa 40 vuotta.

Lakan ennätys on kaksi vuotta sitten juostu 7,63. Halliennätys ja ulkoratojen Suomen ennätys ovat samalta vuodelta.

Koko viime vuosi oli Lakalle haasteellinen. Hallikauden hän joutui jättämään kesken terveysmurheiden takia. Ulkoratakauden avauksessaan hän juoksi lupaavasti 13,55. Se jäi kuitenkin kesän parhaaksi noteeraukseksi.

Sekä MM- että EM-kisat päättyivät jyväskyläläisen osalta alkueriin.

Elmo Lakka ylittää aidan.
Elmo Lakka yrittää palata ennätystasolle vaikean vuoden jälkeen. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Lakalla todettiin muutama vuosi sitten suolistosairaus IBD. Lakka ei halua selitellä, mutta myöntää viime kauden vaikeuksien johtuneen perussairaudestaan.

– En halua mennä sen taakse yhtään. Huhti-toukokuun pystyin harjoittelemaan ohjelman mukaan. Sillä mentiin syksyyn asti. Sitä edeltävänä vuonna pystyin aloittamaan hyvän harjoituskauden jo lokakuussa, Lakka viittaa SE-kesää edeltäneeseen harjoituskauteen.

Lakka osallistui viime kesänä sekä EM- että MM-kisoihin, mikä oli urheilijan mukaan virhe. Tänä kesänä keskittymistä helpottaa se, että Budapestin MM-kisat ovat kauden ainoa arvokisatapahtuma.

– MM-kisat olisi pitänyt ehdottomasti jättää väliin rikkonaisen hallikauden jälkeen. Olisi pitänyt tähdätä pelkästään EM-kisoihin.

Elmo Lakka
Elmo Lakka tavoittelee EM-finaalipaikkaa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

EM-finaali tähtäimessä

Tämän hallikauden Lakka on aloittanut lupaavissa merkeissä. Hän juoksi viikonloppuna Ranskan Nantesissa ajan 7,77.

Nyt Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksijalla on takanaan hyvä ja ehjä harjoituskausi. Lakka sanoo, että tälle hallikaudelle hänellä ei ole tiettyä ajallista tavoitetta.

– Viime kausi jätti sopivasti hampaankoloon. Arvokisoissa ei tullut täydellisiä onnistumisia. Yhtä kiveen hakattuja tavoitteita ei ole. Mennään fiiliksen mukaan.

Kauden aloitus antoi Lakalle kuitenkin hyviä merkkejä.

– Omaa ennätystä pystyy varmasti parantamaan. Tuosta kauden aloituksesta lähtee helposti kymmenys pois.

Lakka kilpailee seuraavan kerran torstaina Tshekin Ostravassa. Ennen maaliskuussa pidettäviä EM-kisoja startteja on suurin piirtein kuusi.

Lakka on EM-finalisti neljän vuoden takaa.

– Toivottavasti hallikausi päättyisi EM-finaaliin. Edessä on tiivis viisiviikkoinen.

Hän nostaa Euroopan kärkinimiksi Espanjan Asier Martinezin ja Enrique Llopisin sekä Ranskan Sasha Zhoyan. Jälkimmäinen on parikymppinen superlahjakkuus, joka on muun muassa nuorten ME-mies ulkoa.

– Pitää varmasti SE-ajan alle painella, mikäli mielii mitaleille.

Suosittelemme sinulle