Hyppää sisältöön

Kymmenittäin kosteikkoja on kunnostettu helpottamaan vesilintujen elämää – uusiakin kohteita etsitään

Suomen riistakeskus etsii uusia kohteita, joista voidaan kunnostaa kosteikkoja vesilintuja varten. Keväällä vesilintuja odottaa 43 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen.

Puurakentinen laavu, jonka edessä kivistä tehty nuotiopaikka. taustalla kuusimetsää.
Useiden kosteikkojen yhteyteen ovat maanomistajat ja metsästysseurat rakentaneet myös nuotiopaikkoja tai näkötorneja. Kuvassa Mustalammen kosteikon laavu Siikalatvalla. Kuva: Holtti Hakonen / Suomen riistakeskus
Risto Degerman

Riistakeskuksen tuella on tähän mennessä kunnostettu jo kymmeniä kosteikkoja, joilla parannetaan vesilintujen elinympäristöä. Valtaosa kohteista kuuluu yksityisille maanomistajille, jotka ovat itse eri syistä tahtoneet perustaa kosteikon.

– Osassa kohteista vesilinnut ovat viihtyneet jo ennen kunnostuksia. Olemme tehneet patoamalla elinympäristön vesilinnuille hyviksi erityisesti poikueaikaa ajatellen. Samalla moni muu laji hyötyy, kertoo SOTKA-kosteikot-hankkeen suunnittelija Holtti Hakonen.

Kunnostettuja alueita löytyy eri puolilta Suomea. Nyt valmistuneiden 43 kohteen joukossa on muun muassa viljelyksestä poistunut peltoalue Paltamossa, entinen turvetuotantoalue Torniossa, ojitettu metsämaa Siikalatvalla sekä kuivattu lampi Oulaisissa.

Riistakeskuksen vetämän hankkeen tavoitteena on turvata taantuvien vesilintukantoja auttamalla maanomistajia ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kohteita vesilintujen poikue-elinympäristöiksi.

Hankkeen jatkuessa elinympäristötyö laajenee, ja nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.

– Paikalliset ovat olleet hyvin innostuneita. Kosteikko tuo kauneutta maisemaan ja virkistysmahdollisuuksia. Esimerkiksi Siikalatvalla ja Oulaisissa maanomistajat ovat rakentaneet laavut kosteikoille. Moneen muuhunkin kohteeseen paikalliset aikovat pystyttää lintutorneja ja laavuja, Hakonen sanoo.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle