Hyppää sisältöön

Poliisi: Koraanin polttamista on suunniteltu mielenosoituksen yhteydessä myös Suomessa

Poliisi sai tiedon suunnitelmista sosiaalisesta mediasta. Koraanin polttamista suunniteltiin mielenosoituksessa, joka järjestettiin viime viikolla. Tekoa ei toteutettu.

Rasmus Paludan seisoo kädessään palava Koraani.
Suomen poliisi ei voisi Ruotsin ja Tanskan tapaan sallia Koraanin julkista polttamista. Rasmus Paludan poltti koraanin Ruotsissa. Kuva: Patrik Österberg / AOP
Marica Paukkeri

Koraanin polttamista on suunniteltu myös Suomessa. Helsingin poliisilaitoksen tietoon on tullut tapaus, jossa mielenilmauksen yhteydessä suunniteltiin Koraanin polttamista.

Polttaminen oli tarkoitus toteuttaa osana Natoon liittymistä vastustavaa mielenosoitusta.

Kyseisestä mielenosoituksesta oli tehty poliisille ilmoitus. Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Heikki Porola kertoo Ylelle, että poliisi sai tiedon suunnitelmista sosiaalisesta mediasta.

– Olimme yhteydessä mielenosoituksen järjestäjään ja kerroimme, että tällainen ei ole Suomessa laillista.

Porolan mukaan mielenosoituksen järjestäjät ottivat poliisin palautteen huomioon. Mielenilmaus järjestettiin viime viikolla, eikä tekoa toteutettu. Porolan mukaan keskustelu asiasta käytiin kyseisen tapahtuman järjestäjän kanssa hyvässä hengessä.

Ei ole poikkeuksellista, että poliisi neuvottelee tapahtuman järjestäjien kanssa etukäteen.

– On hyvin tyypillistä, että otamme ennakkoon mielenosoituksen järjestäjään yhteyttä, jotta tilaisuus toteutetaan lain mukaisesti.

Koraanien polttamiset Ruotsissa ja Tanskassa ovat suututtaneet Turkkia. Suomi ja Ruotsi odottavat Turkilta hyväksyntää maiden Nato-jäsenyydelle. Ruotsalais-tanskalainen äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin ensin Tukholmassa ja sitten Kööpenhaminassa Turkin suurlähestystöjen läheisyydessä.

Porolan mukaan vastaavankaltaisia toimia ei ole tullut esiin Turkkia tai maan presidentti Recep Tayyip Erdoğania vastustavissa mielenosoituksissa.

– Ei ole tarvinnut käydä keskustelua siitä, mikä on laillista ja mikä ei ole. Myöskään vastaavankaltaista somekirjoittelua ei ole näiden tapahtumien yhteydessä esiintynyt.

Poliisi ei voisi sallia Suomessa Koraanin polttamista, koska teko täyttäisi todennäköisesti uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkit. Samankaltaista lakia ei ole käytössä muissa Pohjoismaissa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 1. helmikuuta kello 23.00:een saakka.

Suosittelemme sinulle